Hyundai и Toyota обявиха пилотите си за сезон 2023

Само няколко дни след края на рали „Япония“ от Hyundai Motorsport и Toyota Gazoo Racing обявиха своите пилоти и програми за следващия сезон. Сред изборите им на екипажи има няколко изненади, но като цяло голяма част от тези промени бяха очаквани с оглед предварителната информация с която разполагаха голяма част от медиите в сервизния парк.

Hyundai Motorsport

Първата и най-голяма новина идваща от корейският тим с немски корени е привличането на Есапека Лапи, който ще участва с пълна програма през следващия сезон. 2022-та година финландеца споделяше третия автомобил на Toyota Gazoo Racing със Себастиен Ожие. Основната му цел бе да се завърне с пълна програма в японския тим, но предложението на Hyundai се е оказало по-подходящо за него.

Животът е пълен с изненади. Не очаквах, че ще получа възможността да карам с пълен сезон в WRC заедно с отбора на Hyundai Motorsport. Това определено е сбъдната мечта и една уникална възможност. Отбора разви успешно своя автомобил през сезона имайки възможността да се бори за победата на всякакви настилки„, заяви Есапека Лапи, който сяда на освободения от От Танак автомобил.

Другата интересна промяна при пилотите е завръщането на Крейг Брийн. Великобританеца така и не успя да се наложи във Ford M-Sport, като по-всичко личеше, че той нямаше как да остане в отбора. Той така и не успя да постигне достатъчно добри резултати за да може да продължи да работи с екипът на Малкълм Уилсън.

Брийн ще трябва да дели третия i20 N Rally1 с Дани Сордо, който продължава и през следващия сезон въпреки слуховете за евентуалното оттегляне от спорта на испанеца.

Присъединяването ми към Hyundai Motorsport за сезон 2023 в WRC е като завръщане у дома за мен – разясни Брийн. – Имаме добри резултати и спомени от миналото ни с отбора. Надявам се да успеем да подобри постигнатото до момента през следващия сезон.

Така пилотите на Hyundai Motorsport с пълна програма са Тиери Ньовил и Есапека Лапи, докато Крейг Брийн и Дани Сордо ще споделят третия автомобил на отбора.

Toyota Gazoo Racing

Японския тим запазва своите топ пилоти в лицето на Кале Рованпера и Елфин Еванс, които ще се състезават с пълни програми. Третия автомобил обаче преминава в ръцете на Такамото Катцута, който бива „повишен“ в основното подразделение на отбора. Както и неговите съотборници живеещият във Финландия японец ще участва с пълна програма, но няма да участва през целия сезон в разпределението на точките в битката за титлата при производителите.

Четвъртото шаси на японско-финландския тим предвождан от Яри-Мати Латвала остава за Себастиен Ожие, който ще продължи да се състезава с частична програма. Това обаче означава, че Латвала ще разполага със свободен автомобил през голяма част от сезона поради което той и екипът му обмислят възможността за даване под наем.

„Вече е ясен нашия избор на пилоти за следващия сезон, но ще трябва да имаме в предвид, че едната ни кола ще бъде свободна. Обмисляме да я даваме под наем на частни пилоти. Това ще бъде просто кола под наем за желаещи частни пилоти. Към момента нямаме яснота как ще се развие това начинание, но за сега събираме информация за пилоти които биха имали интерес от такава възможност“, разкри Яри-Мати Латвала.

Финландския тим шеф дава ясно да се разбере, че даването на кола под наем е чисто бизнес начинание и евентуалните наематели няма да имат статут на пилоти на Toyota.

Какво остана за M-Sport?

Към момента само Ford M-Sport не са разкрили своите планове за сезон 2023. Отборът на Малкъл Уилсън обаче има доста големи и добри възможности пред себе си от към избор на пилоти. Една такава възможност е От Танак за който от няколко месеца насам се спекулира, че най-вероятно ще се завърне в M-Sport. Редица медии обаче заговориха и за евентуално оттегляне на естонеца от WRC, след като е останал крайно разочарован от развитието на кариерата му в Hyundai.

Друга опция пред M-Sport е продължаването на колаборацията им с частична програма със Себастиен Льоб, който показа своята скорост допринасяйки за единствената победа за отбора през сезон 2022. Третата опция е Андреас Микелсен, който от доста дълго време се опитва да се завърне на върха в WRC.

Към момента единствената официална информация която излезе от M-Sport през последните дни е, че ще продължат производството на рали автомобили базирани на Fiesta, нещо което голяма част от техните частни клиенти очакваха да знаят с оглед това, че техния Rally1 автомобил е на базата на Puma вместо на Fiesta.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]