Hyundai атакува Пайкс Пийк с Дани Сордо

Преди няколко дни от Hyundai разкриха, че работят активно по подготовката на четири автомобила за тазгодишното издание на „Състезание до облаците“, или по-добре познато като „Пайкс Пийк“ (23 юни).

Базираната в щата Колорадо надпревара е най-известното планинско изкачване в света, като в нея са взимали участие редица топ пилоти от различни дисциплини. Също така множество производители на автомобили са създавали специално подготвени машини, с които да се опитат да счупят рекорда на 19,99-километровото трасе.

От Hyundai обявиха, че ще разчитат на ветераните Пол Даленбах (11 победи) и Робин Шуте (4 победи), както и на Дани Сордо.

„Пилотът е един от най-важните елементи за успех в Пайкс Пийк. Избрали сме най-добрите експерти в лицето на Робин Шуте и Пол Даленбах, които са печелили състезанието общо петнадесет пъти. Двамата познават много добре трасето. Привличането на Дани Сордо е много вълнуващо за нас, като той ще помогне за увеличаването на международния фокус върху надпреварата“, обясни Тил Вартенберг, вицепрезидент на Hyundai и шеф на N дивизията.

Заедно с изключително опитните Шуте и Даленбах от Hyundai са привлекли редица инженери и специалисти в подготовката на автомобили специално за „Пайкс Пийк“, което определено подчертава с дебела линия желанието на корейския производител да сложи свои автомобил на първото място.

„Пайкс Пийк“ се организира още от далечната 1916 година. Със своите 156 завоя и денивилация от 7,2% го правят едно много сериозно предизвикателство за човек и машина. Стартът на трасето е на височина от 1440 метра, а финалът му е на цели 4320 метра. До 2011 година трасето бива от асфалт и макадам, но след това то бива асфалтирано напълно.

Абсолютният рекорд на „Пайкс Пийк“ е от 7:57.148 минути, направен от французина и победител в „24 часа на Льо Ман“ Ромайн Дюма зад волана на електрическия Volkswagen I.D. R през 2018 година.

Сред топ имената, участвали в „Пайкс Пийк“, са Марио Андрети, Фил Хил, Себастиен Льоб, Ари Ватанен, Мишел Мутон, Валтер Рьол и Кен Блок.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]