април, 2022

22април9:33 п.о.2:18 с.о.Рали ХърватияСветовен рали шампионат

Тиери Ньовил

Детайли за събитието

croatia-mini-banner

За втора поредна година световния рали шампионат пристига в Хърватска, за първия изцяло асфалтов кръг.

Историята на хърватското рали започна през 1974 годината, когато носи името „Ina Delta TLX“ и много бързо се превръща в кръг от националния рали шампионат на бившата Югославия. През 1986 г. центъра на ралито се мести в Загреб и няколко години по-късно се превръща в кръг от европейския рали шампионат.

Общата дължина на тазгодишното издание на рали „Хърватска“ е от 291 състезателни километра разделени на 20 специални етапа. Уикенда започна в четвъртък с шейкдаун от 10:01 ч. българско време и продължава с церемония по откриването пред Националната университетска библиотека на Загреб.

Същинската част от надпреварата започва в петък с 120 състезателни километра в околностите на Самоборско Горе, Зумберак, региона на Карловак, както и на северозапад от Загреб. Маршрута започва с два около 20 километрови етапа Mali Lipovec – Grdanjci и известния като „етапа с 1000-те завоя“ Stojdraga – Gornja Vas. По-късно маршрута продължава с 11,11 километровия Krašić – Vrškovac и 9,11 километровия Pećurkovo Brdo – Mrežnički Novaki. В 14:22 ч. българско време е предвиден обеден сервиз, като след него екипажите поемат по същия маршрут.

В събота организацията на етапите е отново в същия район. Деня започва с най-дългата отсечка от ралито Kostanjevac – Petruš Vrh (23,76 км) следвана от Jaškovo – Mali Modruš Potok и новото попълнение в маршрута Platak. SS Vinski Vrh – Duga Resa е последния етап преди обедния сервиз, след който екипажите ще минат за втори път през същите етапи изминавайки общо 116 състезателни километра за деня.

Неделните етапи са най-широките от състезанието, като маршрута за деня е на север от Загреб. Екипажите ще преминат през само два етапа по два пъти Trakošćan – Vrbno и Zagorska Sela – Kumrovec ще сложат края на ралито, като последния ще бъде и заветния пауър етапа в който се начисляват допълнителни бонус точки.

Часови график 


Заявени екипажи

Още

Час

(петък) 9:33 п.о. - 2:18 с.о.

X