юни, 2022

02юни(юни 2)6:29 п.о.05(юни 5)6:29 с.о.Рали СардинияСветовен рали шампионат

Детайли за събитието

След изключително интересното рали „Португалия“ е ред на още една макадамова класика, а именно рали „Сардиния“. Италианското рали през тази година се оказва едно истинско предизвикателство още преди да е започнало. Причината за това е проблемите с прекалено големите температури в купето на Rally1 автомобилите породени от начина по който ФИА задължава отборите да извеждат изпускателната система под краката на навигаторите.

Отборите получиха разрешение да направят малки промени, но дали те ще работят или ще се наложи да се правят промени по хомологацията на Rally1 автомобилите ще разберем именно през този уикенд.

Рали „Сардиния“ се връща в град Алгеро, където традиционно бива позициониран и сервизния парк. Графика на надпреварата стартира в четвъртък с 3,53 километровия шейкдаун, който стартира в 10:01 ч. преди новия супер специалиане етап по улиците в преградието на миналогодишния център на ралито Олбия. Петъчния ден е предвиден да бъде най-дългия от цялото рали започвайки с две отсечки с по две минавания в колноситите на Монте Акуто в Теранова. След обеден сервиз в Алгеро екипажите ще се отправят към две непокътнати от минавания отсечка Осило – Тергу (14,53 км) и Седини – Кастелсардо (13,26 км), които ще се карат също на два пъти.

В съботния маршрут са предвидени осем специални етапа отново в покрайнините на Монте Акуто с 131 състезателни километра, но без обеден сервиз. Екипажите ще преминат през Темпио Паусаниа (12,03 км) и Ерула – Тула (15,27 км), които ще се карант на два пъти в сутрешния график. Две минавания ще бъдат направени на етапите Койлуна – Коеле (21,60 км) и Монте Лерно (17,01 км) следобед.

Неделния ден е запазен за региона на север от Алгеро за етапите Кала Флумини (12,55 км) и Сасари – Аргентиера (7,10 км), които ще се карат на два пъти.

Пръв по трасето ще стартира Кале Рованпера, който за пореден път ще има тежката задача да чисти трасето за останалите екипажи. Младия финландец продължава да е лидер в шампионата и с всяко изминало рали неговия аванс е увеличава драстично. Към момента Рованпера води с 46 точки пред Тиери Ньовил записвайки три победи от изминали четири кръга до момента.

През тази година според синоптичната прогноза екипажите от световния рали шампионат ще трябва да се борят с температури около 40 градуса по целзий.

Още

Час

2 (четвъртък) 6:29 п.о. - 5 (неделя) 6:29 с.о.

X