май, 2022

19май(май 19)9:03 с.о.22(май 22)2:18 с.о.Рали ПортугалияСветовен рали шампионат

Детайли за събитието

Световния рали шампионат пристига за пореден път в Португалия за провеждането на една от най-легендарните си надпревари. Неслучайно проутъра на шампионата е решил да отбележи 50-тата годишнина на WRC именно в едно от най-посещаваните състезания сред феновете.

В своето 55-то издание рали „Португалия“ очаква повече от звездни имена в своя списък със заявени участници. Себастиен Льоб и Себастиен Ожие ще продължат своят дуел, който започна на рали „Монте Карло“ само преди няколко месеца. Двете френски легенди през този сезон са с ограничена програма и за сега графика им се препокрива, което е повече от страхотна новина за феновете.

Няколкократните световни шампиони обаче няма да са сами в битката за победата в Португалия. Лидера в шампионата Кале Рованпера е готов да покаже на далеч по-опитните си съперници, че има нужната скорост за да побеждава навсякъде. Неговите съотборници Елфин Еванс и Такамото Катцута също ще бъдат налице и ще помагат на Toyota Gazoo Racing в битката при производителите.

Въпреки че, разполагат с може би най-добрия автомобил от началото на новата рали ера M-Sport изпитват затруднение да разгърнат потенциала на своята концепция. Крейг Брийн и Гас Грийнсмит за пореден път ще трябва да докажат своята скорост и да се оттърсят от проблемите с които се срещнаха до сега през сезона. Заедно с тях зад волана на Puma Rally1 ще бъдат Адриен Формо и Пиер-Люис Лубе.

При Hyundai Motorsport ситуацията сякаш продължава в същия дух, както бе и през 2021-ва. Тиери Ньовил, От Танак и Дани Сордо ще представляват цветовете на корейския тим, докато Оливър Солберг ще бъде зад волана на i20 Rally2.

Младия Солберг ще трябва да се изправи срещу сериозна конкуренция в очите на Андреас Микелсен, Теемо Сунинен, Николай Грязин, Каетан Каетанович, Крис Инграм, Ерик Камили и др.

От към маршрут рали „Португалия“ продължава да се локализира в района на Матузинюш и почти идентично ще повтори конфигурацията си от 2021-ва.

След церемонията по откриването в четвъртък вечерта в Коимбра организаторите са предвидили 2,82 километров етап по улиците на бившата португалска столица. Същинската част от надпреварата започва в петък преминавайки през известните трасета около Арганил. Двете минавания през Лоса, Жойс и Арганил ще бъдат разделени само и единствено от зона за смяна на гуми.

В края на деня екипажите ще преминат само един път през 18,15 километровата отсечка Мортагуа, след която за поредна година ще се проведе и супер специалния етап на пистата за рали крос в Лосада.

В събота състезателите ще ги очаква половината състезателна дистанция на ралито в един единствен ден. Те ще преминат по два пъти през три специални етапа в района в района на Кабрейра завършвайки деня по улиците на Порто с 3,3 километров етап в близост до плажната зона на града.

Неделният ден е изцяло фокусиран върху класиката Фафе и нейният огромен скок. Пет специални етапа са предвидени за последния ден от ралито.

Часови график

Още

Час

19 (четвъртък) 9:03 с.о. - 22 (неделя) 2:18 с.о.

X