юли, 2022

14юли(юли 14)6:37 п.о.17(юли 17)6:37 с.о.Рали ЕстонияСветовен рали шампионат

Детайли за събитието

Световния рали шампионат продължава със своя доста натоварен календар. Само преди няколко седмици бяхме свидетели на завръщането на рали „Сафари“. Сега през този уикенд обаче е ред на едно от най-високоскоростните ралита в календара рали „Естония“.

Макадамовото рали вече традиционно е едно от най-бързите и едно от най-добре организираните състезания в календара на WRC. В своето единадесето издание рали „Естония“ ще ни предложи 314 състезателни километра разделени на двадесет и четири специални етапа, като така състезателния маршрут се увеличава с почти 100 километра и един допълнителен ден спрямо миналата година.

Уикенда стартира с шейкдаун в четвъртък от 09:01 ч., а от 20:38 ч. започва първия супер специален 1.64 километров етап. В петък екипажите ще преминат през почти 130 състезатели километра преминавайки по два пъти през етапите Arula, Otepää, Kanepi и Kambja.

Съботния маршрут е изцяло нов за екипажите, които ще направят по две минавания през четири етапа. Именно през този ден състезателите ще преминат и през най-дългата отсечка SS Peipsiääre (23,53 км). В неделя дължината на състезателните километри е 52,10 км, като организаторите не са предвидили сервиз. Последния пауър етап ще се проведе в 14:18 ч. българско време.

Общия брой на заявените екипажи е 49, като от тях 10 са с WRC автомобили. Освен обичайните заподозрени през този уикенд ще видим Крейг Брийн зад волана на i20 WRC, както и Теемо Сунинен с Fiesta WRC.

Битката в WRC2 отново се очаква да бъде доста интересна. Андреас Микелсен, Мадс Остберг, Марко Булачиа, Адриен Формо, Яри Хутунен, Николай Грязин и Оливър Солберг са сред подалите заявка пилоти.

В WRC3 също се очаква да има сериозна интрига. Каетан Каетанович лидера в ERC Алексей Люкянук, Пепе Лопез и др. са се заявили за високоскоростното макадамово рали.

Още

Час

14 (четвъртък) 6:37 п.о. - 17 (неделя) 6:37 с.о.

X