ERC шампиона Люкянук води в рали Азорски Острови

Алексей Люкянук и Алекси Арнаутов водя след първия ден от рали „Азорски Острови“. Техния аванс е от крехките 3.1 секунди пред звездите на деня Пиер-Люис Льобет/Винсент Ландайс (Шкода Фабия R5).

Въпреки че, Люкянук спечели и трита специални етапа за деня, лидера в ERC1 Junior Льобет му дишаше във врата през цялото време, като дори в СЕ Mediana Remedios записа с 0.1 секунди по-слабо време от руската ракета.

Към края на последната отсечка за деня Люкянук имаше проблем с електрониката на своят С3 R5, но това не го спря да вземе поредната си етапна победа.

„Имахме голямо притеснение, дали ще можем да сме бързи с тази нова за нас кола – коментира Люкянук. – За сега успяваме, въпреки че, съм доста внимателен най-вече поради това че, имаме едва 40 километра опти с колата. Мисля че, се справихме добре, почти не направихме грешки.“

Младата френска надежда родом от Корсика Пиер-Люис Льобет, признава че, е изненадан от темпото си с новата за него Шкода Фабия R5.

„Беше добра първа част за нас, на места бе много хлъзгаво и определено съм изненадан от темпото ни, въпреки че направихме грешен избор на гуми – разясни Льобет. – В крайна сметка не сме много далеч от Люкянук и ще се опитам да натисна още малко за утрешните етапи.“

Местният ас Рикардо Моура и победител в рали „ Азорски Острови“ през 2016, завършия първият ден на трета позиция с аванс от едва 1.9 секунди пред Крис Инграм, който от своя страна се намира на втора позиция в ERC1 Junior с изоставане от 9.9 секунди зад Люкянук.

Двукратният шампион в ERC Junior Мариян Гребел завърши деня на пета позиция в генералното класиране зад волана на Фолксваген Поло GTI R5, подготвено от Baumschlager Rallye & Racing. Първоначално пътният полицай от Германия се намираше в топ три, но спукана гума в SS2 го принуди да изпадне доста назат в класирането. Благодарение обаче, на доброто си темпо той успя да навакса изоставането си, като се намира на 10.4 секунди от лидера.

Лукаш Хабай бе детрониран от петата позиция в последният етап за деня от Гребел. След него на седма завърши Бруно Магалаеш, който имаше затруднения в това да намери правилните настройки на окачването.

В ERC2 лидер е Сергей Ременик пред Хуан Карлос Алонсо, като разликата между двамата е от 0.3 секунди в полза на руснака. Двамата разменяха позициите си през цялото време.  Педро Антунес е лидера в ERC3 Junior категорията.

Днес на екипажите им предстоят 91.55 състезателни километра включително и две преминавания през живописния етап Sete Cidades, които можете да гледате на живо от тук. Повече информация относно часовия график на надпреварата, както и програма за излъчването по телевизия Евроспорт, можете да намерите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]