ERC стартира през този уикенд с тотално промененото рали Унгария

Сезон 2024 на европейския рали шампионат (ERC) ще стартира този уикенд с тотално промененото рали „Унгария“. Базираното в град Веспрем рали през тази година е превърнато в изцяло макадамова надпревара, като едва 1,75% от 197-те състезателните и километра са на асфалт.

Своите заявки за участие са подали 82 екипажа, като 52 от тях са заявени за ERC. Сред тях е и българското дуо на Александър Томов / Явор Брънков, които направиха няколко старта в ERC през миналата година. През сезон 2024 те ще се състезават в целия европейски шампионат зад волана на Peugeot 208 Rally4 подготвено от HRT Racing, като ще се опитат да се преборят със силната конкуренция в JERC и ERC4 категориите.

В топ категорията своите заявки за участие са подали миналогодишните шампиони в ERC Хейдън Падън / Джон Кенард. Кивитата са подновили своя договор с BRC Racing и отново ще бъдат зад волана на Hyundai i20 N Rally2, който ще бъде отново обут с гуми на Pirelli.

„Джон и аз ще бъдем основната мишена за останалите състезатели. Очакваме тежки битки през този сезон. Въпреки това Джон и аз сме решени да подобрим нашето представяне особенно след като познаваме вече някои от надпреварите“, коментира Хейдън Падън.

През сезон 2023 Мартинс Сескес и Ренарс Франчис успяха да запишат цели две победи, което ги направи едни от основните конкуренти за спечелването на титлата. Тази година те ще се състезават отново в ERC и отново ще бъдат с цветовете на индийския доставчик на гуми MRF. Новост за тях обаче ще бъде автомобила им. Те са решили да се състезават с Toyota GR Yaris Rally2, който започна все повече да се доказва през последните няколко месеца.

„За нас и отборът ни всичко ще бъде свързано с опознаването на новата кола. Освен това предизвикателство броя на асфалтовите ралита през този сезон е по-голям, което допълнително ще усложни нашата работа“, разясни Сескес.

Мадс Остберг ще се опита да повтори победата в рали „Унгария“ от миналата година. Норвежецът с навигатор Патрик Барт отново ще бъде зад волана на Citroen C2 Rally2.

„Много ми допада ERC. Шампионата е интересен и нивото на конкуренция е много голямо. Не се борят само двама-трима пилота за победи, а доста често цели десет пилота имат сериозни шансове за победа в определен кръг. Шампионата също така има и добро телевизионно покритие. Радвам се, че ще съм част от него още веднъж“, коментира Остберг.

Сред заявените участници в рали „Унгария“ са и участниците от рали „България“ 2023 Симоне Темпестини / Серджиу Иту (Skoda Fabia RS Rally2), Филип Мареш / Радован Буча (Toyota GR Yaris Rally2), Ефрен Ярена / Сара Фернандез (Skoda Fabia RS Rally2), Симон Вагнер / Гералд Винтер (Skoda Fabia RS Rally2) и други.

Повече информация за рали „Унгария“ и неговия график можете да намерите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]