ERC Рали Кипър 27-29 Септември 2019

През този уикенд предстои едно от най-тежките макадамови ралита в Европа а именно рали „Кипър“. Гръцкият кръг от европейския рали шампионат е предпоследната дестинация за шампионата, което може да се превърне в изключително важна повратна точка за борбата за титлата.

Младата надежда Крис Инграм е лидер в шампионата с аванс от едва една точка пред Алексей Люкянук, докато Лукаш Хабай също е много близо до съперниците си с изоставане от 10 точки спрямо Инграм. Великобритенацът има за цел да се превърне във вторият в историята жител на острова печелил европейският рали шампионат след Виц Елфорд през 1967 година.

В Кипър опитът е всичко а Хабай и Инграм нямат никакъв опит в гръцкото рали. Люкянук, който спечели надпреварата през 2016, е един от най-опитните пилоти стартиращи през този уикенд, но и за руската ракета няма да е лесно с оглед промените по маршрута в 48-мото рали „Кипър“.

Организаторите през тази година са преместили щаба на ралито от Ларнака на север към Никозия, като така те са подготвили на екипажите няколко нови отсечки и два етапа, които не са използвани от 2009 насам. Традицията с асфалтовите секции в етапите ще бъде спазена и през тази година, което отново ще бъде едно сериозно предизвикателство за човек и машина принуждавайки изцяло подготвени за макадам автомобили да се движат и по асфалтови секции.

Освен добре познатите ни пилоти от европейския рали шампионат, рали „Кипър“ ще приведства и две звезди от световната рали сцена. Насер Ал-Атия отново ще присъства, като целта на катареца е да увеличи рекордният си брой победи на рали „Кипър“ на цели шест.

За щастие на гръцките фенове на рали спорта легендата от световния рали шампионат Мико Хирвонен ще седне зад волана Fiesta R5 за да вземе участие на рали „Кипър“ с една единствена цел а именно „да се забавляваме“.

„Имам добри спомени от рали Кипър през годините ми в WRC – коментира Хирвонен. – Имам две завършвания на подиума, но подиума ще бъде последната ми цел в това ми завръщане. Целта ми е да се забавлявам в толкова тежко рали. Винаги съм харесвал Кипър, като отсечките на места напомнят на „Дакар“.“

За наше щастие рали „Кипър“ няма да мине и без българско участие. Екипажът на Екатерина Стратиева и Георги Аврамов отново ще седнат зад волана на Peugeot 208 R2, но този път ще бъдат съотборници с Алексей Люкянук и Алекси Арнаутов.

„Чувствам се развълнувана и щастлива – разясни Стратиева. – Рали „Кипър“ ще бъде едно голямо предизвикателство, защото е непознато рали за мен и също така нямам много опит на макадам. Винаги съм искала да взема участие, но без помощта на моите партньори от „Petrol“  това щеше да си остане само мечта.

Имам честта отново да седна зад волана на Peugeot 208 R2, но този път е подготвено от Saintéloc Racing. Винаги тайничко съм си мечтала да разчитам на такъв отбор, като този. Доверявам се напълно в техният опит и познания за да ми помогнат да се подготвим и настройм автомобила за макадамовите отсечка. Това също така ще бъде и първото макадамово рали за моят навигатор Георги Аврамов.“

През тази година организаторите са предвидили 12 специални етапа, включително и супер специален етап със смесена настилка в Никозия. Общата състезателна дистанция на надпреварата е от 199.76 километра, като напредварата важи и за шампионата на близкия изток на ФИА в който Насер Ал-Атия участва.

Програма на телевизия Евроспорт България

Часови график

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3314 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]