ERC: Рали Азорски острови 21-23 Март 2019

Най-накрая дойде времето и на Европейския рали шампионат да започне.  По традиция сезона и през тази година ще стартира с може би най-колоритното състезание от календара  – рали “Азорски Острови“.

Португалската надпревара отново се провежда по макадамовите пътища на остров Сао Мигел, като спокойно може да се нареди сред най-интересните и живописни ралита в Европа.

Етапите преминават от спиращи дъха гледки до типичните земеделски пътища. Общата дължина на ралито през тази година е от 223 състезателни километра разделени на 15 специални етапа. Най-дългата отсечка е класиката Sete Cidades (24.11 км), която ще се кара на два пъти в събота.

„Азорите са невероятно място – коментира Алексей Люкянук. – С нетърпение очаквам да стартира надпреварата.  Организаторите са направили промени по етапите, те ще бъдат различни, но ние с нетърпение очаквам да се запознаем с новостите. Определено няма да съм на 100 процента отпуснат, но като цяло съм спокоен, чувствам се добре и уверен във възможностите ни.“

За тазгодишното издание организаторите са направили няколко промени в маршрута. Освен леките промени по вече познатите ни отсечки, е добавен и чисто нов етап Mediana Remedios, който ще се кара в петък. Провежданият в сряда шоу етап също претърпява редица промени.

През тази година концепцията на ERC също претърпява редица промени. ERC Junior U28 се превръща в ERC1 Junior, ERC Junior U27 става ERC3 Junior, като от Пирели продължават своята подкрепа в категорията. Автомобилите с хомологация R4-K и RGT вече могат да се борят за точките в ERC2.

21 е броят на R5 автомобилите през тази година, като дебют в ERC ще направят Поло GTI R5 и C3 R5. Своята заявка за участие са подали настоящият ERC шампион Алексей Люкняку, който ще разчита през този сезон на нов автомобил Ситроен C3 R5. Бруно Магалаеш, Крис Инграм, Мариян Гребел, Лукаш Хабай, Рикардо Моура, Войтех Щаиф, Бернардо Соса и др. са сред топ имената от европейската сцена. За съжаление Григор Григоров, който обяви своята кампания в ERC, няма да участва в първият кръг.

На живо

Седем са предвидените за излъчване на живо етапи от страна на португалската телевизия RTP, като ще бъдат излъчени в нашата страни от тук, както и в официалната страница на ERC. Ще бъдат излъчени двете преминавания през Sete Cidades в петък. SS1 Coroa de Mata също ще бъде излъчена следвана от суперспециалният етап Marques, с който приключва първият ден от ралито. Минаването през Marques в петък също ще бъде излъчено на живо. За събота е предвидено да бъде излъчена на живо отсечката Tronqueira и за финал церемонията по награждаването.

График на предаванията по Евроспорт България

Часови график в българско време

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]