ERC: Барум рали Злин 2019

Европейския рали шампионат вече започва да влиза във финалната си фаза оставайки едва три кръга до краят му.

Едно от най-важните състезания от последнага голяма тройка е именно провеждащото се през този уикенд рали „Барум“. Асфалтовото чешко рали е едно от най-легендарните в Европа. Неговото присъствие в шампионата е от 2004-та, като характерни са доста бързите и технични етапи. Рали „Барум“ е и една огромна притегателна сила за феновете от цяла Европа, чиито брой почти никога не може да бъде изброен. А тръпката да присъстваш в градския етап по улиците на Злин, няма как да се опише с думи.

През тази година организаторите са направили някои промени, като една от основните е връщането на легендарната отсечка Pindula след едногодишно отсъствие. Новост е и промяната в квалификационният етап, който през тази година ще се кара в обратна посока.

Общата дължина на състезанието е от 535 километра от които 219 състезателни, разделени на петнадесет специални етапа. Най-дълъг е етапа Kasava (24.88 км), който ще се кара в неделя на два пъти.

Интригата в шампионата още е отворена, след като аванса на лидера Алексей Люкянук е от едва пет точки спрямо договащият го Лукаш Хабай.

Рали „Барум“ е последният кръг за JERC1 и JERC3 категориите, като всички ще се борят за големите награди от по 100 000 евро за всяка категория. Крис Инграм и ФИлип Мареш са готови да се изправят във финалната си битка за сезона в JERC1, докато  в JERC2 биктата ще бъде между три пилота естонеца Кен Торн, испанеца Ефрен Ярена и норвежеца Синдре Фурусет.

По традиция чешкото рали е притегателна сила за голям брой екипажи, като през тази година техният брой е 137 заявени само за ERC. Сред тях са Алексей Люкянук, Лукаш Хабай, кралят на рали „Барум“ Ян Копецки, Крис Инграм, Мариян Гриебел, Николай Грязин, Войтех Щайф и др.

За наше щастие и през тази година рали „Барум“ няма да мине и без българско участие. Екипажа на Екатерина Стратиева и Георги Аврамов, ще се отправят за поредна година към едно истинско рали приключение. Както знаете Стратиева ще вземе своето 11-то участие в надпреварата и първо зад волана на Peugeot 208 R2.

На живо

Вече започна да става трация и от промоутъра да се подсигури живо предаване в социалните мрежи. Затова хвърляйте по едно око на официалната Facebook страница на шампионата и официалният YouTube канал, докато ние ще се опитаме да споделим с вас при първа възможност и кои ще бъдат излъчваните етапи.

По традиция от Евроспорт България ще излъчват резюметата след края на всеки един ден от състезанието. Повече можете да научите от ТВ програмата на Евроспорт 1 и Евроспорт 2.

Часови график

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]