Ньовил спечели шейкдаунът на рали Мексико

Пилотът на Хюндай Тиери Ньовил спечели шейкдаунът на рали „Мексико“ в сряда вечерта. Така новата генерация WRC автомобили стъпи за пръв път на макадам, като всички очакват с нетърпение да разберат разпределението на силите.

Ньовил записа своето топ време след третото си минаване през 5.31 километровият етап на име Лиано Гранде. Себастиен Ожие записа второ време с 1.7 секунди по-бавно също при третото си минаване, докато Крис Мийк записа своето трето време при четвъртото си минаване, като пилотът на Ситроен изостана с половин секунда зад Ожие.

„Трудно бе да се почувстваш уверен в тази тясна и технична отсечка. Въпреки дъждът ние работихме доста по настройките на окачването, като в крайна сметка уцелихме правилната посока“, разясни Крис Мийк.

Победителят от рали „Швеция“ Яри-Мати Латвала записа четвърто време, като така всеки един производител има по един представител в топ четири.

Тазгодишният шейкдаун на рали „Мексико“ изненада пилотите със сравнително мокри условия и наличието на доста големи локви, като самата конфигурация на трасето според някой пилоти е прекалено тясна в сравнение със същинските етапи от ралито. Заедно с това Ньовил отбеляза че, новите секции към някой от етапите могат да създадат много проблеми.

„Ралито е сложно и трябва да си много внимателен особено през новите пасажи, които са доста тежки на места – коментира Ньовил. –  На места ще е доста хлъзгаво и много каменисто. Организаторите са направили трасетата по-широки, но така са извадили доста камъни по пътя, което прави нещата доста по-тежки.“

Белгиецът отрича да се намира под напрежение след катастрофите си в  Монте Карло и Швеция.

„Ние направихме доста добри неща, но за съжаление не успяхме да стигнем до краят на ралитата. В общи линии нямахме много късмет, надявам се вече да можем да донесем добри резултати на нашия екип.

„Важно е за отбора, както и за мен да спечеля точки и да достигна Ожие, Латвала и Танак. Шансовете за титлата все още са там. Можем да спечелим 30 точки от само едно рали, като другите са намират на 40 точки пред нас.“