Каква се очаква да бъде разликата между хибридните и настоящите WRC автомобили?

WRC_2021_Rd.3_071

Всички видяхме няколкото видеа от тестовете на M-Sport. Много от феновете видимо са разочаровани от това което виждат, като дори смятат, че бъдещите WRC автомобили ще бъдат доста по-бавни от настоящите. За наше щастие от Dirtfish са се свързали с техническият директор на Toyota Gazoo Racing Том Фоулер, който разкрива няколко важни разлики от представянето на двете хомологации.

Да си припомним бъдещата Rally1 хомологация ще разчита на допълнителна електрическа система, която в определен момент ще подпомага бегачките увеличавайки мощността им на цели 500 к.с. Освен това новите автомобили ще разполагат с пет степенна скоростна кутия, по-малко аеродинамични елементи и ще им липсва активният среден диференциал.

„Това което ще се случи е, че при различни условия разликите ще бъдат доста големи – разяснява Фоулер в интервюто си пред DirtFish. – Ако се кара например на асфалт, то новите автомобили няма да бъдат много по-различни от настоящите. При макадам, като този на рали „Финландия“ ситуацията ще бъде същата и разликите няма да бъдат много големи.

„В бавни, хлъгазви и техничи етапи ще има малка разлика между Rally1 и Rally2 (бившите R5). Тук може би новите автомобили ще губят спрямо настоящите. При по-хлъзгави условия няма как да имаш предимство от това, че разполагаш с повече мощност (тази от батерията). По-голямото тегло също е в минус, когато ти се налага да сменяш посоките по-често т.е. трябва да набираш и спираш по-често.

„Затова в кратки, бавни или ситуации с малко сцепление ще се види основната разлика между автомобилите. Това е нещо което виждаме в момента при R5 и Rally2 автомобилите. Когато условията са техничи, кални и тн. R5-тиците водят в класирането.“