EKS и Екстрьом спечелиха в Германия

Шведът Матияс Екстрьом спечели в германският предпоследен кръг от World RX шампионата, който се проведе през миналия уикенд. На второ място завърши Тими Хансен, следван от съотборникът на Матияс Екстрьом, Топи Хейкинен.

„Усещането е добро, това е четвъртата ми победа през този сезон и за пореден път съм заедно с Топи на подиума – коментира Екстрьом. – Сега вече ни остава последният кръг в който ще се реши второто място. Вече изоставам зад Петер със само една точка. Разбира се битката за титлата приключи, но аз искам да съм най-добрият от останалите.“

Един от най-изтъкнатите пилоти през този уикенд бе, не кой да е а самият Петер Солберг, който завърши в състезанието на четвърта позиция. Норвежецът счупи своята опашна кост и спука две ребра в предният кръг в Латия, но с множество усилия той се завърна зад волана за да се бори за втората позиция в шампионата. Солберг взе победата в Q3 и Q4 завършвайки квалификациите на чело. Той също така бе на път да спечели и своят полуфинал, но изгуби време след пилотска греша в първи завой.

„Трябваше да направя сериозна подготовка за този уикенд – заяви Солберг. – Направихме специална броня, която сложихме под състезателният ми екип за да пази опашната ми кост непокътната. През цялото време обаче, бях малко уплашен и през цялото време очаквах някой да ме блъсне сериозно.

„Финалът бе срамен. Наистина исках да победя, но това което постигнах си е направо победа за мен, семейството ми и отбора.“

Финландецът Никлас Грьонхолм, синът на Маркус Грьонхолм, и Кевин Хансен за пръв път стигнаха до финалната надпревара през този сезон. Младият Хансен бе на път да се качина подиума, но изостана зад Хейкинен в третата обиколка, след като неговото задно дясно окачване се повреди. В крайна сметка той завърши на шеста позиция зад Грьонхолм, който записа своят най-добър резултат в кариерата.

За пръв път през този сезон Йохан Кристоферсон не се класира за финалното състезание. Тазгодишният шампион изгуби време срещу Кевин Ериксон в първият завой в полуфиналите и се намираше на шеста позиция в състезанието след първата обиколка. Междувременно миналогодишният победител в Германия Кевин Ериксон се опита да изпревари Тими Хансен и се завъртя, неговата Фиеста бе ударена от Себастиан Льоб и Йохан Кристоферсон, които се намираха зад него. За пръв път от Белгия през Май, Льоб не успяха да се класира за финала.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]