75 екипажа заявени за рали Монте Карло 2022

75 са екипажите подали своите заявки за участие в първия кръг от тазгодишния календар на световния рали шампионат рали „Монте Карло“. От тях 11 са екипажите които ще вземат участие зад волана на новата хибридна хомологация Rally1.

Към обичайните заподозрени заводски пилоти от сезон 2021 през тази година ще се присъедини Крейг Брийн, който вече ще се състезава с цветовете на M-Sport, неговия съотборник Себастиен Льоб и Оливър Солберг, който ще е зад волана на i20 N Rally1.

Преквалифицирането на WRC3 категорията, която ще е само за автомобили от Rally3 хомологацията на ФИА, създаде две нови категории носещи имената WRC2 Open и WRC2 Masters. Част от участниците с Rally2 автомобили са се заявили и за двете, като така общия брой на автомобили заявени за участие с тази хомологация е 29.

Тези две категории определено ще допринесат за едни изключително интересни битки. Сред заявените участници за рали „Монте Карло“ 2022 са Андреас Микелсен, Марко Булакиа, Николай Грязин, Йоан Росел, Ерик Камили, Крис Инграм, Фреди Лойкс и Стефан Лефевр.

В новосформираната категория WRC3 своята заявка за участие са подали три екипажа с пилоти Ян Черни, Енрико Бразоли и Сами Паяри.

RGT категорията и през тази година бележи голям интерес именно на рали „Монте Карло“. Цели осем екипажа са подали своята заяква за участие, като повечето то тях ще се състезават зад волана на Alpine A110 Rally RGT. Сред заявените е и добре познатият на феновете Франсоа Делакур, който за последно участва в „старата госпожа“ през 2017-та, но зад волана на Abarth 124 Rally RGT.

Първия етап от рали „Монте Карло“ е насрочен за 20-ти януари от 21:18 ч. българско време, а тази събота ще бъде официалното представяне на отборите.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3163 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]