55 заявени екипажа за рали Швеция

Рали Швеция с 55 зявени екипажа

Преди няколко дни официално бе публикуван и списъка със заявените екипажи за предстоящото рали „Швеция“ (13-16 Февруари), втори кръг от световния рали шампионат.

В списъка на снежното скандинавско рали има 55 екипажa с 6 по-малко от миналогодишното 67-мо издание.

Тиери Ньовил оглавява списъка, като победата му в рали „Монте-Карло“ му донесе и лидерската позиция в шампионата. Това означава, че белгиецът ще трябва да открива петъчните снежни етапи, а това може да се превърне в доста сериозна пречка костваща изключително важни секунди в битката за победата. През миналата година той завърши на трета позиция, което доказва, че нужната скорост е на лице.

Себастиен Ожие, който отпадна през миналата година, Елфин Еванс и завършилият на второ място в миналото издание на ралито Есапека Лапи, ще стартират втори, трети и четвърти по трасето с оглед позициите им в шампионата.

Младият Кале Рованпера също е в списъка, като скорощната му победа в рали „Лапландия“ ще му даде нужната увереност да се опита да притисне челото.

Такамото Катцута и Теемо Сунинен също са сред заявките, стартирайки пред шампионът от 2019-та и победител в миналогодишното издани на рали „Швеция“ Ойт Танак.

Двете най-големи новини относно заявените участници са участието на Крейг Брийн, който ще замести Себастиен Льоб зад волана на i20 WRC и завръщането на Яри-Мати Латвала, който ще разчита на Юхо Ханинен за свои навигатор.

Дейвидас Жосиус също ще го видим за пореден път зад волана на WRC автомобила на M-Sport.

WRC2 категорията е изпълнене само с топ имена в лицето на Мадс Остберг, Адриен Фоурмокс, Николай Грязин, Райс Йеитс, Оле Кристиян Вейби и Понтус Тидем, който ще разчита на българските механици на Toksport WRT.

Световния рали крос шампион Йохан Кристоферсон ще направи поредното се участие на рали швеция зад волана на Polo R5 взимайки участие в WRC3 категорията. Сред завените тук са и Оливър Солберг със Skoda Fabia R5 evo, Филип Мареш, Мишел Соловов, Умберто Скандола и други.

Рали „Швеция“ е и първи кръг от JWRC категорията в която са се завили 16 екипажа. Сред заявките прави впечатление третото участие на Оскър Солберг, син на Хенинг Солберг и братовчет на Оливър Солберг, който ще бъде зад волана на Fiesta R2T19, като и всички негови конкуренти. Братовчедът Солберг завърши на 3-то място в клас RC4 през 2017-та.

Целият списък можете да видите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]