50-то Рали България 10-12 Май

Снимки LAP.bg

Цели 50 издания рали „България“ бе еталонът за топ организираното състезание, бивайки след ешелона на европейската рали сцена, преминавайки дори и през WRC.

За съжаление обаче през последните години, рали „България“ е една бледа сянка на своето величие, а това се дължи изцяло на множеството задкулсни борби в родният ни спорт. Всякаш е много трудно всички да се обединим и да работим за благото на спорта, но уви винаги има нещо или някой, който има съвсем други цели.

Въпреки това, все пак се очаква рали „България“ да е един истински празник на скоростта. В тазгодишното издание на надпреварата, чисто новият организационен екип в лицето на АФБ (Автомобилна Федерация на България), са предвидили отсечки в шуменския балкан, като така съботния ден ще се фокусира на 80 процента около град Шумен с добре познатите ни етапи от рали „Стари Столици“, като единствената изцяло нова отсечка е 5.85 километровата Девня/Манастир.

В неделя напреварата ще се концентрира около Варна, с две преминавания през класиката Аладжа Манастир и две минавания през SS Синдел. Последен етап от състезанието ще бъде SS16 Varna, който отново ще се проведе по булевард „Васил Левски“. Церемонията по откриването ще е от 20:30 в петък пред храм „Успение Богородично“. Сервизния парк във Варна се връща в пределите на техническия университет, докато изнесеният съботен сервиз в гр. Шумен се намира на паркинга на „Арена Шумен“.

От заявените 41 екипажа само 33 са преминали успешно през техническия преглед вчера, като едни от основните липсващи екипажи са Вале Порчистеану/Дан Добре и Илия Царски/Лазар Тевекелов.

Общия брой на екипажите в RC2 е шест, като ЕРТ шампионите Дан Гъртофан и Тудор Марза оглавяват списъка заедно с тяхната Шкода Фабия R5. С номер 3 ще стартират шампионите в ERT2 Йордан Атанасов/Янаки Янакиев, които са в ролята на домакини, докато номер 4 е за националните рали шампиони Мирослав Ангелов/Недялко Сивов.

Голямата новина в RC2 е участието на Димитър Илиев с навигатор рекордьорът Петър Стойчев зад волана на Шкода Фабия R5. Синът на Дан Гъртофан – Андрей ще участва зад волана на Subaru Impreza N15, като така той е последния чужденец в RC2 категорията. Списъка в RC2 се затваря от Костадин Щерев/Николай Арабаджиев и тяхното Subaru Impreza.

Тихомир Стратиев, ще разчита на своя пръв навигатор а именно Здравко Попов. Двамата ще седнат на седалките на невиждан у нас автомобил а именно Ford Fiesta Proto, с който ще участват само в класирането за националният ни шампионат. Атрактивните Калин Бенчев/Александър Спиров отново ще разчитат на своето Subaru Imprez WRX STI и ще гонят победата в клас E1, както и топ класиране в генералното.

15 MEGAPORT, ANTON TITOV / DINKO GEORGIEV, CITROEN DS3 R3 MAX, RC3 – Рали Сливен 2017/Rally Sliven 2017 – Събота/Saturday © Copyright: Georgi Todorov Jr / LAP.bg

В RC3 са се заявили осем екипажа сред които са Антон Титов/Динко Георгиев, Диана Стоянова/Иванела Иванова, Емил Денев/Богомил Ненов и др.

Стоян Апостолова/Павлина Апостолова оглавяват списъка със заявените екипажи в RC4. Станислав Владимиров и Чавдар Събев, Герго Дудас Кристиян Сабо, сядащите зад волнана на R2 автомобил Денис Станчовски/Младен Карчев, Никола Мишев/Даниел Вълчев също с R2 автомобил, Христо Атанасов/Марин Иванов, Ненад Висентич/Иван Жетвич и др. са сред имената, които ще вземат участие в класът с най-много участници.

В RC5 има само два екипажа с пилоти Григор Григоров и Христо Геров, докато в класе E освен Бенчев/Спиров своята заявка са подали Ясен Обретенов/ Калоян Шантанов,Стефан Либертинов/Боян Стоянов, Тодор Атанасов/ Владимир Владимиров и Риза Ризов/Йордан Христов.

Полезни връзки

Часови График

Карта

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3253 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]