36 екипажа от пет държави са се заявили в юбилейното Монбат Рали Сливен

Тридесет и шест екипажа от пет държави подадоха заявка за участие в 40-тото юбилейно издание на „Монбат Рали Сливен“ – втори кръг от Българския рали шампионат и трети от Балканския рали трофей на FIA.

Девет са чуждите отбори, които ще пристигнат в Сливен за състезанието. Най-много са турските представители (5 екипажа), следвани от румънските (2 екипажа), а зрителите в Сливен ще видят по един отбор от Унгария и Швеция.

С първи номер ще стартират двукратните победители в Монбат Рали Сливен Мирослав Ангелов и Георги Гаджев с Skoda Fabia Rally2 evo. Екипажът на Мегапорт ще търси трета поредна победа в сливенското рали, а основна негова конкурнеция ще бъдат турците Угур Сойлу / Араш Динчер (Skoda Fabia Rally2) и Мустафа Чакал / Озгур Акдаж (Hyundai i20 NG R5). Енис Ариф и Кармун Поенару (Румъния) с Skoda Fabia Rally2 допълват квартета екипажи с автомобили Rally2. 

Силно представяне се очаква и отборите с по-стари, но не по-малко атрактивни, автомобили от клас RC2 Мартин Сурилов / Здравко Здравков (съст. номер 5, Mitsubishi Lancer Evo IX) и шампионите в родния шампионат за 2015 година Георги Василев / Стефан Добрев (съст. номер 6, Mitsubishi Lancer Evo IX). Два турски екипажа ще се опитат да се противопостяват на българските тандеми с подобни автомобили – Бугра Кан Килич / Али Емре Юлмаз (съст. номер 7) и Чем Алакоч / Емир Сахин (съст. номер 8).

Монбат Рали Сливен 2021 се очертава да бъде едно от най-силните състезания при автомобилите с един двигателен мост в последните години. Тринадесет автомобила са заявени в клас RC4, като те са предвождани от Даниел Попов и Ангел Башкехайов (съст. номер 9, Peugeot 208 Rally4). За втори път в Сливен ще стартира и шведът Адам Вестлунд, който този път ще бъде на борда на Ford Fiesta Rally4 (съст. номер 10), а негов навигатор ще е Лукас Карлсон.

Трикратната европейска шампионка при дамите Екатерина Стратиева ще запише поредно състезание у нас през този сезон. След рали „България“ и спринтовете в Пещера и Дряново, Катето и нейният навигатор Георги Аврамов (Peugeot 208 R2), ще се опитат отново да се противопостяват успешно на лидерите при автомобилите с един двигателен мост. Сред тях ще бъдат традиционно бързите Христо Атанасов и Марин Иванов (Citroen C2). 

Пет са автомобилите в група Е1, като сред тях личат имената на силния варненски тандем Тодор Атанасов / Владимир Ичеренски (VAZ 2108), сливенския екипаж Иво Иванов / Николай Тенчев (Subaru Impreza WRX), Ясен Обретенов и Калоян Шантанов с новото за тях BMW 1. Series, съотборниците им във варнеския клуб Flat Out Николай Георгиев / Свилен Савов (BMW M3) и завръщащият се в домашното си състезание Марио Попов, който отново ще разчита на Даниел Метчикиян за навигатор.

40. Монбат Рали Сливен стартира в четвъртък (10 юни) с церемониален старт в 20:30 ч. на площад „Хаджи Димитър“ в центъра на града. Времената на живо ще могат да се следят от тук.

Заявки

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]