30 хиляди евро глоба за Ситроен поради несъответствия в хомологацията на C3 Rally2 в Сардиния

Малко след края на рали „Сардиния“ стюардите на надпреварата са получили доклад от техническата комисия в който е констатирано едно доста интересно несъответствие спрямо хомологацията на автомобила на Йоан Росел. Според доклада неговия Citroen C3 Rally2 е имал по-тежка предна рамка за която се закача окачването (front subframe). В хомологационният фиш тази рамка трябва да е с тегло от 12,245 килограма с толеранс от +5/-2 процента, като максималното и тегло спрямо този толеранс трябва да бъде 12,85725 кг. Тази част в С3-ката на Бонато е била с тегло от 12,954 килограма, което е в нарушение на член 10.3.3. на международния спортен код на ФИА.

От отбора на Росел, както и техния технически съветник от Citroen Racing са се съгласили официално, че такава разлика има.

“ г-н Душер (шеф на отбора) заявява, че колата е закупена през септември 2020 година и колата от тогава насам разполага със същата подрамка. Автомобила е участвал в седем ралита от септември 2020 година насам, като тази част бива доста често пребоядисвана с цел запазването на водоустойчивостта и“, се гласи в решението на стюардите.

Всички страни, включително и тази на стюардите са на мнението, че няма никакво изменение по структурата на подрамката на C3-ката на Росел.

Техническия съветник на отбора Дамиен Арбонер е разяснил, че Citroen Racing разполагат само с един единствен доставчик на този компонент, който съответно бива проверяван от тях преди да бъде изпратен към завода на Citroen. Самите французи обаче, не проверяват компонента и го монтират директно към клиентските шасита които предлагат.

Имайки в предвид коментарите на представителите на отбора и техническият съветник от Citroen Racing стюардите на рали „Сардиния“ глобяват самите Citroen Racing с глоба от 30 хиляди евро, като 15 хиляди от тях ще им бъдат наложени заедно със забрана за участия ако до края на сезон 2021 имат подобно несъответствие с хомологационният фиш на автомобилите си.

Освен автомобила на Росел и този на Мадс Остберг влезе в полезрението на техническата комисия и стюардите. Според решение номер седем на стюардите, таблото на C3-ката на норвежеца е тежало 3,81 килограма. В хомологационните документи минималното тегло на предното табло трябва да е от 4 килограма.

Според шефа на отбора на Остберг Рафал Себула причината за това намаляване на теглото, че е при тестовете преди състезанието е била премахната отоплителната система в купето на автомобили. Двата конектора към въздуховодите е трябвало да бъдат разкачени защото са падали постоянно при тестовете. Те са били съхранени в торба и поставени на съхранение вътре в купето при екипажа.

По време на състезанието конекторите са продължили да бъдат разкачени от таблото заради, което теглото му е било по-ниско от минималното разрешено. Когато техническите комисари са били информирани на място, че те са съхранени в торбичка при екипажа, тя е била потърсена и съответно намерена по-късно. В крайна сметка Себула се разминава само с официално смъмряне.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3036 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]