3-ма претенденти за титлата на финала в WorldRX през този уикенд

Въпреки че не публикуваме толкова често за случващото се в световния рали крос шампионат, сезон 2019 е един от най-интересните през последните години.

През този уикенд ще се проведе последният кръг от шампионата в Кейп Таун. А там, цели трима пилота имат възможността да вземат титлата в един от най-важните шампионати на ФИА.

Шведът Тими Хансен води в класирането с 187 точки, докато Андреас Бакеруд се намира на само 1 точка зад пилотът на Hansen Racing. На 8 точки зад Бакеруд се намира малкият брат на Тими, Кевин Хансен.

„Това е най-добрият ми сезон някога – коментира 27 годишният Тими Хансен. – Въпреки многото възходи и падежи. Започнах годината с голяма катастрофа в Абу Даби, а Канада бе много трудно състезание за мен. От друга страна взех четири победи и поведох в шампионата.

„В Кейп Таун ще трябва да се опитам да взема титлата. Шампионата е много оспорван и мисля че, е най-добре да продължа да бъда фокусиран и в това състезание.“

Сезонът на Бакеруд бе маркиран с едва една победа в Канада, но постоянството му през целият сезон спечелвайки възможно най-много точки и достигайки пет финални състезания.

„Страхотно е че, титлата ще се реши в Кейп Таун – разясни Бакеруд, който продължава своята кампания зад волана на Audi S1. – Видяхме че, Пежо-тата са много бързи на това трасе през последните няколко сезона, но ние направихме някой промени по колата и се надяваме да ги затрудним максимално.“

За 22 годишният Кевин Хансен настоящият сезон е най-добрият му от както стартира своята кариера в World RX. С участие в два финала и голям брой качвания на подиума му подсигуриха шанса да победи брат си.

„Определено това е най-добрият ми сезон – коментира малкият брат Хансен. –  Това е така не само заради постигнатите резултати, но и заради прогресът ми като пилот. Научих изключително много неща през този сезон и направих доста грешки, но като се има на предвид че, съм най-младият пилот в шампионата това до някъде е разбираемо за мен.“

Освен титлата при пилотите в Кейп Таун ще се реши и титлата при отборите след като Team Hansen MJP водя с 366 точки в активът си пред GRX Taneco, които имат 318. Отборът на Андреас Бакеруд Monster Energy RX Cartel са трети с 299 точки.

Как да гледаме на живо?

Може да гледате безплатно на живо случващото се в квалицикациите и полуфиналите в официалните Facebook и YouTube канали на шампионата. Последното финално състезание ще се излъчи само по телевизията, като в България ще може да се гледа по телевизия MTel Max Sport 2 от 19:00 часът.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]