27 заявени екипажа за 51-вото рали Стари Столици

Антон Титов

27 са заявените екипажи в тазгодишното 51-во рали „Стари Столици“ (9-10 октомври) – последен кръг от националния рали шампионат на България. Шуменската надпревара ще бъде мястото в което ще се решат голяма часто от титлите в различните класове за сезон 2021.

Мирослав Ангелов/Георги Гаджев (Skoda Fabia Rally2 evo) имаха трудна година до момента изпълнена с възходи и падежи. Дуото на АСК „Мегапорт“ има аванс от едва 8,2 точки пред Василев/Стефан Добрев (Mitsubishi Lancer Evo IX) . Въпреки че двата екипажа се състезават с доста различни автомобили, шансовете на представителите на АСК „Дианел Рейсинг“ да си тръгнат с титлата от Шумен са доста реалистични.

Също със сериозни шансове за победа и разпиляване на точките са Мартин Сурилов/ Здравко Здравков (Mitsubishi Lancer Evo IX) които традиционно са изключително силни в домашното си рали. В RC2 отново ще видим Антон Титов с неговата Skoda Fabia R5, който този път ще разчита на редовния си навигатор Динко Георгиев. Пилотът на АСК „Мегапорт“ определено впечатли всички в Сърбия преди две седмици и съвсем е вероятно в далеч по-познатото рали „Стари Столици“ да успее да притесни лидерите тук.

След като Анто Титов/Динко Георгиев не участват в RC4 битката за титлата ще продължи с пълни сили. Победителите от рали „Сърбия“ и „Монбат Рали Сливен“ Дилян Станков/Йордан Йорданов (Peugeot 208 R2) имат голямата възможност вземат първото място след като изостават с едва 8,8 точки от него. Задачата на сливенския екипаж обаче няма да е лесна, след като Денис Станчовски/Явор Брънков (Peugeot 208 R2) са плътно зад тях в битката за шампионата.

Традиционно в RC4 са едни от най-силните екипажи което води доста често и до епични битки. Такъв екипаж е този на Даниел Попов/Ангел Башкехайов (Peugeot 208 Rally4) които след тежкия инцидент в Сливен правят своето завръщане в родния рали шампионат. Местните асове Христо Атанасов/Марин Иванов (Citroen C2 R2) също не са за подценяване въпреки доста по-стария си автомобил. Сред заявените в RC4 са и Екатерина Стратиева/Георги Аврамов (Peugeot 208 R2) , Динко Иванов/Живко Желев (Citroen C2 R2), Никола Мишев/ Петър Сивов (Peugeot 208 Rally4), Николай Кортелов/Васил Георгиев (Citroen C2) и Росен Бозов/Красимир Кръстев (Peugeot 208 R2).

В RC3N своята заявка за участие са подали четири екипажа, като сред тях липсват лидерите в шампионата Любомир Николов/Георги Цонев. Намиращите се на второ място във временното класиране на класа Емил Денев/ Тодор Йорданов (Renault Clio) обаче ще присъстват, най-вече за да защитят втората си позиция от Левент Ризов/Добрин Арабашев (Honda Civic Type-R) които им са се залепили за стоповете.

Своето завръщане след дълга пауза правят Станислав Владимиров и Чавдар Събев (Opel Astra GSI), които определено ще допринесат за по-голяма интрига в битката за победата в RC3N.

Тежка битка в Шумен очаква и заявените в клас RC5. Лидерите в шампионата Сашо Стайков/Недялко Сивов (Hyundai i20 Coupe) ще трябва за пореден път да се изправят срещу Стефан Желязков/ Йордан Манев (Citroen Saxo), Асен Сурдолов/Свилен Костадинов (Hyundai i20 Coupe) и Петър Йорданов/Любка Йорданова (Hyundai i20 Coupe) .

Е1 традиционно е един от на популярните класове, като своята заявка са подали шест екипажа. Лидерите Тодор Атанасов/Владимир Ичеренски (ВАЗ 2108) ще имат не леката задача да се опитат да се преборят с намиращите се на 17,2 точки зад тях Ясен Обретенов/Калоян Шантанов (BMW). Прави впечатление че дуото на Николай Георгиев/Свилен Славов (BMW M3 E36) е сред заявените екипажи. Само преди няколко седмици те претърпяха инцидент в рали „Сърбия“ след който автомобила им бе в доста лошо състояние. Пълния списък със заявените екипажи можете да видите от тук. Времена на живо може да следите от тук.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]