24-28 Януари Рали Монте Карло 2018

Вече официално сезон 2018  е напът да стартира с легендарното рали „Монте Карло“ 86-тото издание на надпреварата отново ще ни наелектризира с интересни моменти и много екшън.

Пълна и подробна информация за ралито можете да научите от нашето специално е-списание посветено на рали „Монте Карло“

През тази година надпреварата е с дължина от 1642 километра от които 388 състезателни разделени на седемнадесет специални етапа. Организаторите се погрижиха да променят с над петдесет процента конфигурацията на ралито, което за поредна година е базирано в Гап. В сряда на едва няколко километра северно от Гап ще се проведе шейкдаунът, след който екипажите ще се отправят към Монако за официалната церемония по откриването на надпреварата, както и на сезон 2018.

Част от новостите започват още в четвъртък вечерта, когато класическото нощно минаване през Кол де Фонтбеле (SS1 Thoard – Sisteron) ще се проведе в обратна посока за пръв път в историята на надпреварата. Традиционно този етап е изпълнен с множество места с черен лед, като на екипажите ще им е доста трудно да се справят с тези условия на спускане. Първият ден от ралито ще приключи по традиция с SS2 Bayons-Breziers, който започва в 23:51 българско време.

В петък рано сутринта започва същинската част от надпреварата с общо 145 състезателни километра за покриване с едва един сервиз по обяд в Гап. Отново около Гап се развиват етапите от събота с 117 състезателни километра, преди да се отправят екипажите към Монако за края на деня. В неделя състезателните километри са едва 63, но включват две преминавания през легендарният Кол де Турини от 09:32 и 11:55 часа българско време.

Метеорологичните условия по традиция са непредвидими, но очакванията са да преобладава значително повече лед и сняг спрямо миналата година особенно в етапите между гъстите гористи местности на планината покрай Гап и Монако.

Броят на заявените по традиция е доста голям. В WRC са заявени единадесет екипажа, докато в WRC2 са се заявили едва шест. Общият брой заявени екипажи в WRC са 68.

На живо

От промоутъра през този сезон ще направят революция в отразяването, като срещу заплащане ще могат да се гледат абсолютно всички етапи на живо. У нас ще можете да гледате на живо и безплатно  SS12 St Leger Les Melezes – La Batie Neuve 2 (16,87 km) по RedBullTV от 14:00 в събота и в неделя последният етап от ралито по БНТ HD от 13:00 часа.

Часови график

Полезни връзки

[maxbutton id=“1″] [maxbutton id=“2″] [maxbutton id=“4″][maxbutton id=“3″]

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3296 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]