2 дни до края – кои ще са царете на Дакар?

P-20170112-00512_News

След отменения етап 9 поради поредните лоши метеорологични условия, наводнени пътища, прелели реки и прочие, днес екипажите се сблъскаха с едно от от последните тежки изпитания. Ден 10 бе изпълнен с множество карамболи в класирането, нова порция драма, злополука за Петерханзел, но нищо още не е решено!

Участниците трябваше да преодолеят никак не леките 449км. изпъстрени с „траялна“ част в началото (там където се натрупаха и основните разлики), и бърза финална част, за да се приберат обратно в бивака в Сан Хуан.

Мотоциклети:

P-20170112-00516_News

Освен трудните метеорологични условия и сложните характеристики на трасетата, огромен проблем създаде и навигацията. Почти нямаше пилот от топ 10, който да няма проблем с откриването на правилния път, в това число и водача Сам Съндърланд, който обаче се измъкна сравнително леко. Най – големите губещи в днешния ден обаче се оказаха Пабло Куантаниля (втори в генералното класиране) и Ксавие Де Солтре, които изгубиха 1 час в търсене на правилния път, а Хуан Педреро изгуби цели 30 минути. Малко преди края на етапа Куантаниля приключи своето участие в тазгодишното издание, след падане и наложила се лекарска интервенция (мозъчно сътресение).

Победител в днешния етап след множество рокади и размени на лидерството излезе Майкъл Медж, на 55 секунди пред „изгубилият се“ Бареда Борт и 1 минута и 19 секунди пред Стефан Свитко за когото пък това е най – доброто класиране през 2017г. Заради нечовешките усилия, които положи днес Свитко, се наложи неговото откарване до бивака с линейка след като колабира малко след финала на етапа. Братът на Майкъл Медж – Адриен записа много добро представяне и остана 8-ми в етапа след като в един момент дори беше начело. Четвърти днес остана изненадата от Аржентина Франко Каими с изоставане на малко под 5 минути. Много силен етап направи водачката при дамите Лая Санц – 15 позиция.

Генералното класиране претърпя доста сериозни промени като лидер продължава да бъде Сам Съндърланд (+18 минути днес и 13 място), а след отпадането на Куантаниля най – близкият му съперник се оказа Матиас Уолкнър с половин час пасив и Фарес Гарел – 38 минути и 43 секунди изоставане. Най – голям скок от 4 места днес регистрира Хуан Бареда, излизайки на 5 място, а ако не беше наказанието от 1 час вече щеше да е начело. Адриен Ван Биварен, който днес стартира като трети в генералното класиране потъна до 4-тото място след навигационна грешка в самото начало.

АТВ:

P-20170112-00429_News

След техническите проблемите на Симон Витсе, в крайна сметка той реши да приключи своето участие в състезанието. Така останаха само трима спорещи за победата – Карякин, Дютре и Касале. Жертви на ориентирането и тук не липсваха, най – опарен остана Аксел Дютре, който в началото на етапа загуби  половин час, което автоматически го извади от битката за победата, а в края бе необходимо да спре за да поправя своята машина. Иначе днес поредна победа регистрира Сергей Карякин, пред Игнасио Касале (+10 минути и 46 секунди).

В генералното класиране Карякин увеличи преднината си пред втория, който вече се казва Игнасио Касале . Битката за победа остава отворена,но вече само между двама състезатели.

И в този клас нежния пол има своя представител – Камелия Липароти. Състезаващата се за отбора на Ямаха французойка се движи на 15-то място в генералното класиране.

Автомобили:

P-20170112-00425_News

Поредна драма при автомобилистите. В самото начало на етапа (83-ти километър) Стефан Петерханзел удари словенския мотоциклетист Шимон Марчич (няма информация за състоянието му). В следствие на удара Петерханзел остана на място до пристигане на медицинския хеликоптер, който да окаже помощ на Марчич. Това отне на организаторите само 11 минути, които по всяка вероятност ще бъдат извадени от времето му след финала на етапа. Напомняме, че борбата за победата е за всяка секунда между него и съотборникът му Себастиен Льоб. Най – голям губещ от днешния етап бе Мико Хирвонен, който получи повреда и загуби над 3 часа в опити да я отстрани. Нани Рома също имаше проблеми като поради навигационна грешка изгуби повече от 20 минути.

В крайна сметка победата вчера трябваше да е отново за деветкратния световен рали шампион, но организаторите въстановиха изгубеното време на Петертханзел. Така Себаситен Льоб е с второ време със седем минути и половина по-слабо от съотборникът си в Пежо.Разликата между двамата в генералното класиране е от почти шест минути в полза на „господин Дакар“.

След като водеше до последната часова контрола, в която неочаквано изгуби близо четири минути, трети се класира третия пилот на Пежо – Сирил Депре +10 минути и 01 секунди.Четвърти с пасив от 19 минути и 03 секунди остана Язид Ал Раджи.

Камиони:

P-20170112-00484_News

Камионите не спират да ни изненадват – топ 3 преди днешния ден беше разделен от по – малко от 3 минути!
Водачи бяха пилотите на Камаз – Сотников и Николаев, а зад тях плътно победителя от миналата година Жерард Де Рой.

Деня може да бъде описан кратко – триумф за Камаз. Това, което убягваше на руснаците през последните няколко години, днес стана факт – 1-2-3 място съответно – Едуард Николаев – Дмитри Сотников и Айрат Мардеев. Основния претендент за титлата в състезанието – Де Рой загуби над 20 минути днес отново поради навигационна грешка, като с това шансовете му за победа намаляха драстично.

В битката за победата ще се решава само от двама пилоти на Камаз и това са Николаев и Сотников  и в допълнение, но на над половин час пасив са Федерико Вилагра и Жерард Де Рой. От днес имаме и нов водач в генералното класиране – след етапната си победа Николаев излиза на чело с 5 минути и 15 секунди пред Сотников.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]