13 Световни рали шампиона ще вземат участие на рали „Легенд“ в чест на Колин Макрей

Световният рали шампионат е може би най-върховният моторен спорт в историята на света, като няма човек който да не е гледал видео от легендарните група Б преминавайки през група А до днешните революционни машини.

През октомври месец ще бъдем свидетели на уникално събитие. Една цяла галактика от рали звезди от WRC ще вземат участие на рали „Легенд“ в Сан Марино. Тази година организаторите на състезанието са решили да почетат паметта на Колин Макрей.  Причината е десетата годишнина от смъртта на легендарният пилот, чието име все още кара феновете да настръхнат.

Тринадесет от 19-те световни шампиони в WRC ще вземат участие в едно единствено по родът си рали шоу в Италия. Това едно голямо показно, какво означава името на Коли за хората които са изградили този спорт през цялата му история.

За капак на всичко шампионите ще седнат в своите шампионски автомобили, като това мероприятие ще се превърне в единствено по родът си.

Главен виновник за това е Луйс Моя, който е официален посланик на рали „Легенд“. Организацията на това тържество на рали спортът е отнело цели три години, като в крайна сметка успехът е 100 процентов.

Луйс Моя е едно от най-добре познатите имена в историята на WRC. Като испанецът бе дългогодишен навигатор на Карлос Сайнц.

„Срещнах се с организаторите и те ми разкриха какво искат да направят- обяснява Моя, който бе съотборник на Макрей в отборът на Субару. – „ Аз просто се обадих на няколко хора. Колин свърши трудната работа. Не очаквах такъв отклик от страна на всички тези легендарни имена.

„Познавах Колин, той беше много харизматичен човек. В историята на спорта той е единствен по родът си. Просто ти трябва да кажеш името му и веднага разбираш колко много го обичат всички.

„Единственият шампион който ще липсва е Карлос Сайнц. Карлос бе много разочарован, че няма да може да дойде понеже неговият син ще се състезава през същият уикенд в Тексас. Ако имаше друга възможност Карлос със сигурност щеше да дойде.“

Мениджърът на италианското рали Вито Пиарули също признава, че не е очаквал такъв отклик. На 22-ри Октомври по улиците на Сан Марино ще има уникален парад на шампионите, като той ще бъде поведен от Алистър Макрей и Дерек Рингер зад волана на шампионското Субару Импреза от 1995-та. Другият навигатор на Колин, Ники Грис също ще вземе участие в парада.

„Не мисля, че е имало някога такова събитие с толкова много рали шампиони на едно място- развълнувано коментира Грис. – Това преживяване ще бъде един път в живота. Рали „Легенд“ е едно огромно мероприятие всяка година, но мисля че Сан Марино ще изригне през този заветен уикенд.“

Дори настоящият световен рали шампион Себастиен Ожие ще вземе участие зад волана на Фолксваген Поло WRC 2016.

„Обадих се на Малкълм да го попитам дали ще позволи на Себ да седне зад волана на поло-то, въпреки че сега кара за неговият тим – разяснява Моя. – Малкълм отговори „ Луйс няма проблеми“. Точно същият отговор получих от Свен Смийтс от Фолксваген, който се съгласи да ни даде на заем шампионското Поло от миналата година.

„ Когато става въпрос за такова мероприятие и в името на Колин това се оказа, че не е проблем за никой. Всеки един мой разговор се увенча с успех и това бе изцяло благодарение на самия Колин. Разбира се липсват напусналите ни Бьорн Валдергард и Ричард Бърнс, но сме отправили покани към техните навигатори Ханс Торзелиус и Робърт Рейд, които се съгласиха.“

За съжаление не всички ще вземат участие в състезанието, но ще вземат участие в демо парада. Петер Солберг разясни, че е много поласкан от поканата.

„ Колин бе мой герой, мой съотборник и най-вече мой приятел – коментира Петер. – Когато за пръв път се присъединих към отбора на Форд не спрях да го разпитвам през цялото време. Понякога когато той отиваше да се храни след тестове или нещо подобно, той ми казваше че не иска повече въпроси. Аз мълчах само за минута и продължавах в същия дух.

„Колин бе един невероятен човек. Той ми даде изключително много!“

Протежето на Колин и настоящ пилот на Ситроен Крис Мийк също получава покана от Луйс Моя.

„ Когато получиш подобно обаждане от Луйс има само един единствен отговор. Ще бъдат там и ще почета паметта му. С удоволствие бих искал да карам в състезанието, затова ще се опитаме да измислим някаква кола с която да участваме.“

Междузвездният списък започва със Сандро Мунари световен шампион от 1977 с Ланчия Стратос. Марку Ален, който също е взимал участие с Ланчия Стратос и Фият 131 Абарт също ще вземе участие. Навигаторът на легендата Бьорн Валдегард, Ханс Торселиус ще представи техният шампионски тандем от 1979. Валтер Рьол, Ари Ватанен, Хану Микола, Стиг Бломквист, Тимо Салонен, Юха Канкунен, Мики Биасион, Дидие Ориол, Томи Макинен, Маркус Грьонхолм, навигаторът на Ричард Бърнс Робърт Рейд, Петер Солберг, невероятният Себастиан Льоб и настоящият световен рали шампион Себастиен Ожие ще уважат с присъствието си великият Коли Макрей през октомври на рали „Легенд“  в Сан Марино !

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]