100 процентова доминация за Себастиан Ожие след третия ден от рали Мексико

Rally Mexico 2015

Екипажът на Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия увеличи своята преднина, след като техните най-близки съперници Яри-Мати Латвала/ Мика Антила отпаднаха във втората отсечка за деня SS12 Otates 1 (42.9 km). Финландският екипаж на Volkswagen се удари в канавка и буквално остана на три гуми, изгубвайки всички шансове за битка в челото.

Себастиан Ожие: „ От пилотска гледна точка този уикенд е един от най-добрите ми в моята кариера. Много съм доволен от моето каране. Жулиен и аз завършихме поредния перфектен ден, без нито една грешка и продължавахме да поставяме напрежение върху другите екипажи. За съжаление Яри-Мати отпадна и вече не е нужно да натискам въпреки, че ралито все още не е свършило. Както казах преди, победата тук ще е невъзможна, освен ако моите конкуренти нямат проблеми- а сега изглежда, че имаме сериозен шанс да победим тук.”

Яри-Мати Латвала: „ Ако искаш да победиш трябва да притиснеш лидерът, колкото се може повече. Но знаех, че нямаше да се получи без рискове. Имах добър ритъм в 12-тия специален етап. Имаше дупка от вътрешната част на завоя и трябваше да променя траекторията си за да не я уцеля, но за съжаление влязох в по-хлъзгав макадам в доста тясна част и ударихме задницата то ляво, счупвайки окачването. Имах надежда, че ще успеем да поправим колата след края на отсечката, но за съжаление не можеше да се направи нищо.”

11024747_744590802314802_8947646647462298163_o

След драматичния обрат на SS12, Мадс Остбег и Джонас Андерсън излязоха големите печеливши излизайки на втората позиция но с огромен пасив от 1:15.2 мин. Това обаче никак не успокоява екипажа на Citroen, след като третия екипаж на Volkswagen Андреас Микелсен/Ола Флоене е само на 4.5 секунди зад тях. Това ни обещава една интересна битка довечера за второто място имайки в предвид, че предстой минаването през най-дългата отсечка от ралито SS19 Guanajuatito със своите 55.82 километра.

Мадс Остберг: „Всичко върви добре. Изгубихме малко време поради завъртането ни сутринта, но като цяло темпото ни бе добро през целия ден. Трябва да останем фокусирани и да поддържаме ритъма до края на ралито. Битката с Андреас ще бъде интересна, но трябва да имаме и едно на ум за да завършим състезанието без излишни рискове.”

click111

На четвъртото място се изкачиха Елфин Еванс/Даниел Барит, които въпреки своят изключително малък опит на това рали, те успяха да спазят предварително предначертаният си план точка по точка. Уелсецът е на път да повтори своето най-добро класиране в кариерата си до момента. „ Днес, като цяло бе един добър ден. Сутринта имахме проблеми с намирането на добро темпо, но след проблемите на Дани Сордо успяхме да си отдъхнем.

11054512_10152752383480678_4389278210768582422_oДани Сордо, въпреки своите физически проблеми успя да ни изненада с етапната победа в предавания на живо в нашата страница специален етап “El Brinco”. За съжаление испанецът спука предна лява гума в следващата отсечка и загуби значително време, както и шансът да догони Еванс. На шесто място с пасив от над четири минути пред лидерите завършиха Мартин Прокоп/Ян Томанек. Двамата успяха да завършат третия ден без излишни рискове, което им бе от огромна полза в това изключително трудно рали „Мексико”. Чешкият екипаж е последният от WRC, който влезе в челната десетка до края на деня.

5489_nasser-dust-mexico-2015_333_896x504

Седмата позиция в генералното е за участващият във WRC2 Насер Ал-Атия с навигатор Матьо Баумел (Ford Fiesta RRC). Двамата се възползваха от проблемите с двигателят на лидерът Юри Протасов, след излитането му от трасето излизайки на чело във WRC2 под категорията.

Юри Протасов: „ Излетяхме от трасето на SS16. Трябваше да прегледаме онбордът за да разберем какво се случи, понеже нямаше видима пилотска грешка или проблем с колата. Но за жалост излетяхме от трасето и повредихме радиатора. Опитахме се да продължим, но трябваше да спрем понеже колата прегряваше и не искахме да увеличим щетите по нея.”

На 7 минути и 40 секунди на втората позиция след катарецът е Николас Фуч (Ford Fiesta R5), който спука гума в сутрешните минавания и получи наказание от 30 секунди заради закъснение на ЧК. Трети във WRC2 и девети в генералното е Яри Кетома (Ford Fiesta R5), който отстъпи мястото си на Фуч, след като имаше проблеми по задвижването на своят автомобил. Стефан Лефевр (Citroen DS3 R5), се обърна по таван на SS16 и отпадна от състезанието.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]