Рали Естония

15 - 18 Юли

data

Световния рали шампионат продължава със своя доста натоварен календар. Само преди няколко седмици бяхме свидетели на завръщането на рали „Сафари“. Сега през този уикенд обаче е ред на едно от най-високоскоростните ралита в календара рали „Естония“.

 

Макадамовото рали вече традиционно е едно от най-бързите и едно от най-добре организираните състезания в календара на WRC. В своето единадесето издание рали „Естония“ ще ни предложи 314 състезателни километра разделени на двадесет и четири специални етапа, като така състезателния маршрут се увеличава с почти 100 километра и един допълнителен ден спрямо миналата година.

 

Уикенда стартира с шейкдаун в четвъртък от 09:01 ч., а от 20:38 ч. започва първия супер специален 1.64 километров етап. В петък екипажите ще преминат през почти 130 състезатели километра преминавайки по два пъти през етапите Arula, Otepää, Kanepi и Kambja.

 

Съботния маршрут е изцяло нов за екипажите, които ще направят по две минавания през четири етапа. Именно през този ден състезателите ще преминат и през най-дългата отсечка SS Peipsiääre (23,53 км). В неделя дължината на състезателните километри е 52,10 км, като организаторите не са предвидили сервиз. Последния пауър етап ще се проведе в 14:18 ч. българско време.

 

Общия брой на заявените екипажи е 49, като от тях 10 са с WRC автомобили. Освен обичайните заподозрени през този уикенд ще видим Крейг Брийн зад волана на i20 WRC, както и Теемо Сунинен с Fiesta WRC.

 

Битката в WRC2 отново се очаква да бъде доста интересна. Андреас Микелсен, Мадс Остберг, Марко Булачиа, Адриен Формо, Яри Хутунен, Николай Грязин и Оливър Солберг са сред подалите заявка пилоти.

 

В WRC3 също се очаква да има сериозна интрига. Каетан Каетанович лидера в ERC Алексей Люкянук, Пепе Лопез и др. са се заявили за високоскоростното макадамово рали.

 

Новини рали Естония