Яри-Мати Латвала с победа на рали Финландия 2014

BuG98bjIMAAgQT1

Финландският екипаж на Яри-Мати Латвала и Мика Антила спечелиха своето домашно рали „Финландия” с преднина от 3,6 секунди пред техните съотборници Себастиан Ожие/ Жулиен Инграсия. „Бе изключително, изключително трудна задача да победя в това рали. Чувствах се страхотно още от самото начало. След това се случиха някой проблеми, които почти ни костваха победата. Борих се доста здраво, все едно бяхме на война. Много съм щастлив и доволен от нашето представяне!“– заяви Латвала в финала на последната отсечка Ruhimaki.

3460_SebOgier-Finland-2014_003_896x504Още в началото на състезанието Латвала задаваше едно изключително бързо темпо и бе оглавил състезанието с преднина от почти 50 секунди пред Ожие. Но проблемът със спирачките вчера, на отсечката  JukoJarvi почти стопи надеждата на Латвала за победа. Днес двамата стартираха с разлика от 3,4 секунди, което допринесе за една изключително интересна битка. Въпреки втората си позиция Себастиан Ожие успя да спечели точките от пауърстейджът с разлика от 0,1 секунди пред победителят на ралито.

Трети на подиума се качи Крис Мийк, англичанинът през цялото време бе плътно до двата екипажа на VW, дори успя да завоюва една етапна победа. Той завърши на 50,6 секунди от победителя и също така на 2,1 секунди след Ожие на пауърстейджът, взимайки ценни точки за шампионатът.  След него на 01:01 минути завърши и третият пилот на VW, Андреас Микелсен. Неговата цел в това рали бе да завърши в топ 5 и да затвърди предимството на своят отбор на рали Финландия и шампионатът.

3445_MikkoHirvonen-Finland-2014_001_592x333Петицата бива затворена от Мико Хирвонен, макар и победител на това рали той не успя да намери своето темпо изпитвайки проблеми със настройките на своят автомобил завършвайки на 02:49,7 минути от своят бивш съотборник от M-Sport Яри-Мати Латвала. След него завърши на 7-ма позиция вторият пилот на Hyundai, Юхо Ханинен. Макар и домашно рали, Финландия не мина никак лесно за него, след като в третият ден от състезанието се преобърна по таван.  Челната десетка бива затворена от младоците Елфин Еванс, Хейдън Падън и ветеранът Хенинг Солберг.

Можете да проследите как измина всеки един ден от рали Финландия:

Рали Финландия ден 2

Рали Финландия ден 3

Очаквайте и видео репортаж от преживяването на група български фенове по отсечките на рали „Финландия“ 2014.

снимки: wrc.com

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]