Яри-Мати Латвала преминава към Тойота

Rally Italia Sardegna 2015

Бившия пилот на Фолксваген Яри-Мати Латвала ще бъде новото попълнение в редиците на Тойота за сезон 2017.

Днес стана ясно че, финландецът вече е уговорил условията си с отборът на Томи Макинен през тази седмица и се очаква да започне с тестовете на Yaris WRC веднага след официалното представяне на отбора в Хелзинки на 13 декември.

Според английското издание Autosport, Латвала ще се присъедини към вече потвърдения пилот на Тойота Юхо Ханинен. През пролетта, когато бъде изработено и трето шаси се очаква да се присъедини и Есапека Лапи към отбора.

Яри-Мати Латвала все още отказва да коментира темата.

„Не мога да потвърдя че, съм подписал – заявява пред Autosport финландецът. – От доста време сме в преговори с Томи и моя мениджър Тимо Юхики, но не мога да ви кажа дали съм подписал.“

На въпросът, дали се чувства уверен че ще бъде на старта на рали „Монте Карло“ той отговаря: „ Ако ме бяхте попитали преди една седмица, щях да ви кажа на дали. Сега обаче започвам да се чувствам доста по-уверен че, ще се случи.“

Латвала също заяви че, все още не е тествал колата като такава възможност са дали единствено на Себастиан Ожие.

„Производителите със сигурност искат Себастиан, затова са съгласни да му разрешат да тества колите им, но при мен няма как да стане. Аз съм наясно с това, но не забравяйте че, от Ситроен няма да разрешат на Себ да тества колата им.

„Не е толкова лесно, когато отборът не иска ти даде възможност да тестваш колата.“

Сделката на Латвала с Тойота допълнително ще утежни ситуацията за Андреас Микелсен, който също бе доста близко до това да седне зад волана на Yaris WRC.

Победителя от рали Австралия за сега само трябва да изчака да види какво ще направи Ожие. За сега опциите на французина са М-Спорт или частна програма с Фолксваген, като вариантът с връщане към Ситроен все повече отпада.

Ожие не е тествал C3 WRC а и отборът няма да разполага с кола за тестване до началото на следващата седмица, като започват с подготовката си за Монте Карло.

Слуховете за сериозно финансиране от страна на средния изток може би ще дойдат навреме за да спасят програмата на Фолксваген Поло R WRC 2017 и да намерят волан с частна програма за Ожие или Микелсен.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]