Яри-Мати Латвала постигна така жадуваната победа във Финландия

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Finland 2015

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Finland 2015

Яри-Мати Латвала/Мика Антила успяха да извоюват така желаната домашна победа в световният рали шампионат. Днес през последният ден от състезанието екипажа на Volkswagen продължи своята атака до самият финал сумирайки и бонус точки за второто най-добро време в пауър стейджът. Така финландското дуо се нарежда на второ място в шампионата с 93 точки оставяйки всички шансове за борбата за титлата отворени.

Яри-Мати Латвала : „ Не мога да изразя, колко съм щастлив. Моята мотивация и желание за победа на това рали бяха огромни. След всички тези висоти и падежи през сезона, тази победа означава много за мен. Искам да благодаря на целият отбор за добрата работа. Те винаги са вярвали в мен, дори и кога нещата не са вървели гладко. Както очаквах днес бе истинско влакче на ужасите. Благодаря много и на феновете!”

Sébastien Ogier (F) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Finland 2015

На второ място и с пълен набор от точки взети от паур стейджът са Себастиан Ожие/Жулиен Инграсия. Световните шампиони през целият уикенд притискаха лидерите, но на края неоспоримо най-бързи бяха Латвала/Антила. Разликата между двата екипажа след финала е от 13,7 секунди. „ Бе невероятен дуел. Смятам че, поставихме добро шоу за феновете. Поздравления за Яри-Мати Латвала и Мика Антила. Те бяха изключително силни през целият уикенд. Както винаги Жулиен и аз направихме най-доброто по силите си, но както и през миналата година съотборниците ни са изключително силни тук. Въпреки това съм доволен от второто място, особено след като увеличихме преднината си в шампионата.”

Джост Капито: “ Какво фантастично рали за Яри-Мати, Мика, Себастиан и Жулиен. Те бяха класа над всички. Яри-Мати и Мика са безапелационните крале на скоростта, като никой не бе толкова бърз колкото тях. Себастиан и Жулиен няма да оставят така нещата и за предстоящето рали „Германия“ ще натискат много здраво. Въпреки катастрофата на Андреас и Ола ние сме екстремно доволни от представянето на нашите екипажи. Ние продължаваме да сме непобедими на рали Финландия- най-бързото рали в календара.“

P-20150802-00409_News

Най-добре представилият се екипаж зад Volkswagen е този на Citroen Мадс Остбег/Йонас Андерсон. Те завършиха с пасив от 1:36.8 минути подсигурявайки си добри точки за шампионата и третото място на подиума. „ Невероятен уикенд за нас. Въпреки че, изгубихме сравнително време в началото. Показахме че, можем да сме конкурентни и да даваме добри времена. Доволен съм от третото място. Колата бе перфектна и приятна за каране през тези супер бързи трасета. Всичко което трябваше да правя е да слушам записките и да се наслаждавам.” На четвърто място са Тиери Ньовил/Николас Жилсул.

Ив Матон: “ Оставихме нашите пилоти да решават сами своята стратегия през уикенда. Те ни показаха своята възможност да бъдат доста бързи по тези трасета. Двамата Крис и Мадс, ни показаха своята възможност да са сред най-бъзите на челото във Финландия с DS3 WRC. Свършената работа от целият отбор е доста добра. Двамата ни пилота отново ще имат шанса сами да изградят своите тактики в Германия и Австралия.“

Днес въпреки всичко успяхме да проследим и борба за петата позиция, но От Танак бе безапелационен и успя да защити своята позиция пред Юхо Ханинен, който завърши на шесто място в класирането. Челната десетка се затваря от Мартин Прокоп,Есапека Лапи, Понтус Тидеман и Лоренцо Бертели.
 

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]