Яри-Мати Латвала поведе след първия ден на рали Австралия

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Australia 2015

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Australia 2015

Екипажът на Volkswagen Яри-Мати Латвала/Мика Антила поведе след един доста труден първи ден за немския отбор. Финландците заложиха на сигурно темпо сутринта, докато лидери бяха Дани Сордо/Марк Мартин, работейки върху износването на гумите.

Яри Мати Латвала: „ Добър първи ден! Наш приоритет сутринта бе да внимаваме с износването на гумите. Нивото на сцепление бе неочаквано голямо. Първата стартираща кола трябва да чисти трасето, което се отразява негативно на времената. Следобед успяхме да възстановим загубеното време. За в момента сме в добра позиция.”

P-20150911-00893_NewsВтори на 2.0 секунди са Крис Мийк/Пол Найджъл, които показаха едно доста стабилно и добро темпо, нещо което липсва от време на време на дуото. Екипажът на Citroen за пореден път доказа че, е един от малкото които могат да се опълчат на фоклсвагените, като  водиха почти през целия ден. За съжаление не успяха да се измъкнат на своите преследвачи, като в SS8 Newry Long 2 (29.51 km) Мийк/Найджъл дадоха трето време с 11.2 секунди по-бавно от на Себастиан Ожие/Жулиен Играсия. „Доволен съм от днес,” заяви Крис Мийк. „ Възползвахме се от предимството на нашата стартова позиция, като направихме добър старт на ралито. Изгубихме първото място в последната отсечка, но нямаше как да се защитим след облаците от прах, които намалиха значително нашата видимост. Нашата цел е да завършим състезанието.”

Себастиан Ожие и Жулиен Инграсия, бяха големите губещи днес. След като трябваше да чистят трасето. Френското дуо има само един спечелен специален етап, който обаче им помогна да се изскачат от пета на третата позиция в генералното, като в края на деня завършиха с пасив от 4.6 секунди зад Латвала/Антила.

Себастиан Ожие: „ Може да сме доволни от развитието на първия ден. Жулиен и аз натискахме здраво и бяхме на лимита. Австралийските трасета са много красиви, но и много тежки. Има много пясък по етапите, което прави обстановката много хлъзгава за първата кола. Доволни сме от нашата позиция, нашата цел си остава победата на рали „Австралия“. Това няма да е никак лесно особено утре с 50 километровия етап Nambucca.”

Четвъртата позиция в генералното е за третия екипаж на Volkswagen Андреас Микелсен/Ола Флоене.Норвежците не успяха да се възползват от своята стартова позиция, но въпреки това успяха да задържат по един доста интелигентен начин четвъртото място. Двамата са с пасив от 12.9 секунди, като все още имат шанс да се качат на стълбичката в края на ралито. „ Направихме всичко най-добро за да не изгубим лидерите днес,” каза Микелсен. „ В първите три етапа на състезанието,най-трудната работа бе да чистим трасетата заедно с моите съотборници. В първите километри на ралито не успях да съумя да запазя добре гумите в асфалтовите секции и трябваше да внимавам много там. Следобед натиснахме здраво, но сцеплението се променяше постоянно и бе трудно да бъде преценено. В последния етап изгубихме значително време, след странни проблеми с управлението.

P-20150910-00635_News

Изненадвайки ни всички Дани Сордо/Марк Мартин поведоха рали „Австралия” още в първия етап на състезанието. Испанския екипаж водеше до SS4 Newry Long 1 (29.51 km), но за пореден път получиха повреда в скоростната кутия и трябваше да отнемат газта до края на деня, завършвайки на пета позиция с пасив от 15.9 секунди. Зад тях на 11.7 секунди е втория екипаж на Hyundai Хейдън Падън/Джон Кенард, които за пореден път показаха добра скорост в Австралия. Новозеландците направиха няколко доста добри времена, като през сутрешните минавания дори бяха на втора позиция в генералното.Третия екипаж на Hyundai Тиери Ньовил/Николас Жилсул, нямаха никакви проблеми, но за пореден път тяхното представяне не бе на ниво. Двамата завършиха първия ден на седма позиция с пасив от 37.2 секунди от лидерите.

2015 World Rally Championship / Round 10 / Rally Australia // 10th - 13th September, 2015 // Worldwide Copyright: M-Sport/McKlein
Осмата и девета позиция в края на деня, са за двата екипажа на M-Sport. Елфин Еванс удари своята Fiesta и спука задна лява гума в SS4 Newry Long 1 (29.51 km), докато От Танак имаше проблеми с автомобила, който угасна по средата на  същата отсечка.

Елфин Еванс: „ Днес не бе труден ден за нас. Завъртяхме се и спукахме гума, което със сигурност не ни помогна. Не съм много уверен, което е проблем за нас. Знам че, мога да се справя и по-добре.”

От Танак: „ Днес отсечките бяха много добре, но ние направихме няколко грешки, както и имахме проблеми с колата в последните няколко етапа. Ние знаем че, имаме какво да подобряваме, все пак това ми първото рали „Австралия” зад волана на WRC автомобил. Нашата цел е да се изкачим в стълбичата. Знаем че, колата може да върви още повече, затова утре ще трябва да го докажем.”

Лорензо Бертели затваря челната десетка. Втория пилот на Citroen Стефан Лефевр, за съжаление отпадна след удар, счупвайки предно дясно окачване на своя автомобил, което принуждава младокът да стартира утре по системата рали 2.

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]