Яри-Мати Латвала победи в рали Португалия, Ожие и Микелсен затвориха челната тройка

Julien Ingrassia (F), Sébastien Ogier (F), Miikka Anttila (FIN), Jari-Matti Latvala (FIN), Andreas Mikkelsen (NOR), Ola Fløene (NOR) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Portugal 2015

Julien Ingrassia (F), Sébastien Ogier (F), Miikka Anttila (FIN), Jari-Matti Latvala (FIN), Andreas Mikkelsen (NOR), Ola Fløene (NOR) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Portugal 2015

Екипажът на Volkswagen Яри-Мати Латвала и Мика Антила извоюваха една така нужна победа на рали „Португалия”. Двамата до последно бяха поставени под напрежение от техните съотборници Себастиан Ожие/ Жулиен Инграсия. Французите бяха в позиция на догонващи и успяха да вкарат допълнително напрежение днес, след като взеха етапната победа в първата отсечка за деня SS14 Fafe 1 (11,15 km) намалявайки разликата си от 9.5 на 7.8 секунди. Латвала и Антила обаче отговориха подобаващо в следващия по-дълъг специален етап SS15 Viera do Minho (32.35 km), като увеличиха своята преднина на 10,4 секунди. Така стартирайки в последната отсечка за деня Яри-Мати Латвала и Мика Антила успяха да се изплъзнат и да победят в рали „Португалия” с актив от 8,2 секунди.

Miikka Anttila (FIN), Jari-Matti Latvala (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Portugal 2015

Яри-Мати Латвала: „ Това е една много важна победа! Не само за мен, но за целия отбор. Това е правилния отговор за лошото ни представяне на Аржентина. За мен лично, бе важно да се върна в зоната на точките. Битката ни със Себастиан бе интересна, той на истина ни сложи под напрежение. Въпреки това, аз устоях в ключов момент.”

Себастиан Ожие: „ Може да се гордеем с нашето представяне през този уикенд. За мен и Жулиен условията не бяха никак лесни, но успяхме да се справим с всичко. От пилотска гледна точка, това бе едно от най-добрите ми ралита в моята кариера. Важно е че, увеличихме своята преднина в генералното. Честито на Яри-Мати, който бе много силен особено в предпоследната отсечка. С удоволствие бих се радвал на победата тук и да изравня рекорда на Марку Ален, но в края просто нямаше смисъл да се рискува всичко за това. Световната титла остава нашата главна цел.”

Битката за третото място също бе доста обещаваща след първата отсечка за деня, след като Андреас Микелсен/ Ола Флоене намалиха своята разлика на само 0,4 секунди спрямо Крис Мийк/Пол Найджъл. Микелсен и Флоене дадоха едно уникално време в дългия етап SS15, но за съжаление Крис Мийк и Пол Найджъл получиха повреда в задния анти рол бар и трябваше да предадат третата позиция без бой. В края на деня разликата между двата екипажа бе от 20,1 секунди. Екипажите на Volkswagen също взеха и точките от пауър стейджът ( Себастиан Ожие 3 т.; Яри-Мати Латвала 2 т.; Андреас Микелсен 1 т.) увеличавайки своите активи с оглед битката в шампионата.

Andreas Mikkelsen (NOR), Ola Fløene (NOR) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Portugal 2015

Андреас Микелсен: „Радвам се за нашето представяне. Но най се радвам че, вече имам възможността да карам новата еволюция на Polo WRC. Нашите момчета са се справили фантастично! През целия уикенд се пазихме от проблеми и успяхме да оптимизираме нашите избори на гуми. Трето място и точки в паур стейджът са добър резултат за нас и отбора.”

На пета позиция с пасив от над една минута завърши екипажът на От Танак/Райго Молдер. Днес те просто караха за да завършат без да ги касае случващото се пред и зад тях. Тяхното представяне през уикенда бе повече от подобаващо, като показаха и доста доброто темпо на новата еволюция на Fiesta RS WRC. „ На истина се наслаждавах през този уикенд. Имайки в предвид последните няколко състезания бе важно да постигнем добър резултат за да продължим напред. Няма колебание че, може да очаквате от нас още повече. Смятам че, през втората част от сезона можете да бъде доста позитивна за нас с Елфин.”

click

Точно зад тях се водеше битка за шестата позиция между Дани Сордо/ Марк Мартин и Мадс Остберг/ Джонас Андерсън. Сордо/Мартин успяха да удържат своите конкуренти след тяхната тежка атака в предпоследната отсечка за ралито. Двата екипажа завършиха с разлика от само 4,3 секунди в полза на Дани Сордо и Марк Мартин.

Хейдън Падън, Роберт Кубица и Мартин Прокоп затвориха челната десетка на така интересното рали „Португалия”.

Можете да прочетете за всичко случило се през уикенда от нашите статии:

Латвала поведе във втория ден от едно нажежено рали Португалия 2015
Яри-Мати Латвала води, Себастиан Ожие атакува след третия ден от рали Португалия 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3274 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]