Яри-Мати Латвала е новия шеф на отбора на Тойота в WRC

яри-мати латвала

Днес в официално събощение до медиите от Toyota Gazoo Racing обявиха официално, кой ще наследи Томи Макикен като шеф на отбора.

Новият шеф на отбора е самия Яри-Мати Латвала, като според съобщението е бил назначен от самия Акио Тойода. Така японския тим ще се довери отново на пилот да задава неговата посока.

“ Измина цяла година от както се разделихме с Яри-Мати в ролята му напилот – коментира Тойода. – Щастлив съм, че аз съм човека който ще обяви завръщането му в отбора. Когато мислихме относно оборът ни за сезон 2021 името на Яри-Мати бе първото което ми дойде на ум. Това е така, защото имаше много ситуации, в които изпитвах съпричастност с него, откакто се срещнахме. Той винаги мисли за феновете и съоброниците си. Той постоянно си комуникира с всеки един член на отбора, от механици до инженери.

“ Срещнах го за пръв път, когато се състезаваше с гащеризон на Фолксваген и в същото време ми разказваше изключително развълнувано за своите стари Corolla и Celica.

Той все още не се е доказъл като мениджър, но общите ни качества и връзката помежду ни определено са фактор в повеляването на отбора в негови ръце.“

Яри-Мати Латвала има общо 18 победи в WRC, като е част от отбора на Toyota от 20017-та в ролята на пилот. Той също така участва доста активно по разработването на Yaris WRC още от самото начало. Именно Латвала записа първата победа на Yaris WRC на рали „Швеция“, а победата му в рали „Австралия“ през 2018-та помогна на японците да вземат и титлата при конструкторите.

„За мен е чест да взема тази позиция в отбора и най-вече съм благодарен на Акио Тойода за доверието му в мен – разяснява Латвала. – Много съм развълнуван да продължа работата която започнахме заедно с Томи (Макинен), бивайки част от отбора още от самото му начало. Томи свърши фантастична работа с отбора, изграждайки го от нулата.

„Сега ще ми се налага да гледам цялостната картинка. Ще се налага и да мотивирам отбора за да постигнем най-добрите резултати. Определено е ново предизвикателство, за което съм готов.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]