Яри-Мати Латвала води, Себастиан Ожие атакува след третия ден от рали Португалия

Jari-Matti Latvala (FIN), Miikka Anttila (FIN) Volkswagen Polo R WRC (2015) WRC Rally Portugal 2015

Екипажът на Яри-Мати Латвала/ Мика Антила води след един доста тежък ден за екипажа. Финландците успяха да удържат екипажите зад себе си правейки правилния избор на гуми и показвайки едно завидно темпо, което от доста време не бяхме виждали от страна на Латвала. Техните съотборници Себастиан Ожие/ Жулиен Инграсия атакуваха с пълни сили екипажите пред тях и от 4-та позиция успяха да се изскачат на втора с пасив от само 9,5 секунди зад лидерите. Ожие направи доста добра и безгрешна езда. Въпреки грешният си избор на гуми за сутрешните минавания, французинът успя да даде доста добри времена записвайки три етапни победи в края на деня.

Jari-Matti Latvala (FIN) WRC Rally Portugal 2015

Яри-Мати Латвала: „ Беше един ден с много позитивност, но и доста негативност за нас. Условията бяха всякакви но не и лесни. Бе доста хлъзгаво и изпълнено с камъни по етапите. На първия етап изгубих около пет секунди поради моя грешка и Крис Мийк успя да скъси нашата разлика до обедния сервиз. Следобед успях да увелича разликата ни и да му избягам. Но моя съотборник Себастиан Ожие наистина натискаше много здраво през целия ден и в момента ми диша зад врата. Утре битката ще бъде наистина голяма. Позитивното е че, водя в ралито и имам преднина от почти десет секунди.”
Себастиан Ожие: „ Жулиен и аз рискувахме всичко днес. И за късмет на всичко нашата стратегия с гумите ни помогнаSébastien Ogier (F) WRC Rally Portugal 2015 до някъде. Като цяло съм доста щастлив с нашата позиция с която ще започнем последния ден. Малко над 9 секунди означава че, няма да бъде лесно да настигнем Яри-Мати Латвала, но това не означава че, е и невъзможно. Ще продължавам да слагам всички яйца в една кошница и ще дам на 100 процента от себе си и ще видим в края на деня до къде ще ни докара това.”

Трети на 20 секунди са Крис Мийк и Поул Найджъл. Екипажът на Citroen се справяше доста добре през целия ден взимайки две етапни победи, като успяваха да притеснява лидерите, но и се защитаваха мъжки от атаките на Микелсен/Флоене. За съжаление Мийк не успя да се противопостави на жестоката атака на Себастиан Ожие и пропадна с едно място назад. Вчерашния ден можеше да е последен в това рали за победителите от Аржентина поради грешка в записките за един бърз ляв завой. Техните конкуренти от VW Андреас Микелсен и Ола Флоене с всеки изминат километър, все повече започват да се сработват с новия за тях автомобил Volkswagen Polo WRC. Разликата им с лидерите до края на деня бе от 21.1 секунди. Двамата даваха доста добри времена притеснявайки Мийк/Найджъл. За норвежкия екипаж можем да кажем че, темпото което показаха вчера е повече от добро и без забележки правейки правилния избор на гуми.

P-20150523-00179_News

Крис Мийк: „ Карах с моето си темпо без да се притеснявам за времената на другите момчета. Моята цел е да стигна до финала и да взема добри точки. Имахме два добри дни от началото на ралито и за в момента съм доволен. Трябва да продължаваме така за да запишем добър резултат тук.”

Андреас Микелсен: „ Като цяло бе добър ден за нас, доволен съм от представянето ни. Не забравяйте че, това е първия ми път зад волана на новата генерация на Polo WRC. Аз заложих на различна стратегия с меките гуми и успях да ги запазя през цялото време. Ще се радвам да бъда на подиума утре, но за мен е по-важно да взема добри точки от това рали, след като от Аржентина си отидохме с празни ръце.”

2015 World Rally Championship / Round 05 /  Rally de Portugal // Worldwide Copyright: M-Sport/McKlein

Пети в генералното на минута и десет секунди вчера завършиха От Танак/ Райго Молдер. Латвийския екипаж заложи на правилна стратегия, показвайки своята зрялост зад волана на един WRC автомобил. Двамата залагаха на сигурен избор на гуми и това ги увенча с успех. Техните съотборници Елфин Еванс/ Даниел Барит за съжаление отпадна още в първата отсечка за деня SS8 Baiao 1 (18,57 km) след удар в камък, който в последствие подпали техния автомобил. За радост успяха да потушат пожара. „ Бе непохватна грешка от моя страна. Приготвих колата за завоя зацепих я и влязох прекалено силно във вътрешната част на завоя. Ударихме камък, който откачи окачването. Нямах си на представа че, колата1234 се подпали докато не спряхме. Моята начална реакция бе да се опитам да оправя колата и се засилих към багажника. После Дан извика че, сме се запалили и трябваше да реагираме много бързо. Смятаме че, огъня се е породил от скъсан маслен маркуч. За късмет успяхме да го поправим.”

 

За Дани Сордо и Марк Мартин ралито протича сравнително спокойно въпреки че, заложиха на абсолютно същата стратегия с гумите, като Себастиан Ожие. Испанския екипаж е на шеста позиция с пасив от почти две минути и никакъв шанс за подиум, въпреки това е най-добре представилият се зад волана Hyundai i20 WRC. Техните съотборници Тиери Ньовил и Николас Жилсул отпаднаха още в първата отсечка за деня SS8 Baiao 1 (18,57 km), след като се обърнаха по тавана по средата на трасето. Третия екипаж на корейците Хейдън Падън/ Джон Кенард завърши вчера на седма позиция, като младия пилот отново получи множество технически повреди пречейки му за по-добро представяне.

P-20150524-00012_News

Мадс Остберг/ Джонас Андерсън са осми след множество технически проблеми за техния автомобил. През сутрешните минавания двамата имаха проблеми с един от диференциалите, но същинското им изпадане от челото дойде след повреда в турбото, което се включваше само в ниските обороти на двигателя. След така доброто представяне за екипажа португалското рали се превърна в кошмар за норвежкия екипаж. „ Не бе най-добрият ни ден, но утре ще разполагаме с по-добра стартова позиция. Усещам се уверен, ще натискам за да се изскача нагоре в класирането.”

Девети и десети са Роберт Кубица и Мартин Прокоп. Кубица за разлика от преди е заложил на едно сигурно темпо, което да му помогне да завършва ралита безпроблемно. Мартин Прокоп все още изпитва проблеми с адаптирането си към новия автомобил. Чехът на няколко пъти изпита и технически проблеми на своя гръб.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]