Япония и Китай отново в мирогледът на WRC

japan

Една от основните цели на новия промоутър на WRC е да отвори вратите на шампионатът към други страни и пазари, цел която също е от голямо значение и за самите отбори производители. В актуалния си вид на календара десет от тринадесетте кръг на шампионатът се провеждат на европейска територия, което води до занемаряване на фундаментални пазари, като Азия и Южна Африка. За това една от целите на Оливие Цесла, по която се работи в момента, е завръщането към календара на Китай и Япония.

auriol_china_1999_wrcКитайското рали бе кръг от шампионата само веднъж през 1999, запълвайки мястото на изпадналото от календара рали „Индонезия”. Първи и единствен победител във WRC на Китай е Дидие Ориол зад воланът на Toyota Corolla WRC. Състезанието отпадна от календара поради лошото си разположение и далечината от голям град. Затова промоутърът работи тясно с китайската автомобилна федерация за рали в покрайнините на Пекин.

Оливие Цесла, потвърди своя интерес за завръщането на китайското рали още през 2016 : „Китай е една от нашите главни цели и сме вложили много време в работа за добавянето състезанието към календара. Успяхме да уговорим подготовката на китайската федерация да приеме кръг от шампионатът още през 2016. Ние ги подкрепяме с каквото можем, за да се превърне в едно сигурно от комерсиална гледна точка състезание. Вече има определена и перфектната локация на 60 километра от Пекин. През тази година трябва да организираме състезание на тази локация, за да можем да го предложим за календарът догодина. Това е една от главните ни цели за в момента.

Преразглеждане на рали Япония

MOTORSPORT - WRC Rally Japan

След официалното завръщане на Toyota в шампионатът се отвори нов хоризонт за WRC към страната на изгряващото слънце, която вече има шест участия зад гърбът си на световната рали сцена. Японският кръг бе част от календара от 2004 до 2010 с пауза през 2009. Последния победител в това изключително добре организирано състезание е Себастиан Ожие, зад воланът на Citroen C4 WRC.

Оливие Цесла: „ В момента сме в преговори с Япония. Завръщането на Toyota ще допринесе за по-голямата атрактивност на състезанието, което вече витае в нашите мисли. Най-рано ще видим това състезание, след като японският производител започне своето активно участие в шампионатът. Това може би ще се случи 2017 или 2018.”

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3251 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]