Ян Копецки спечели рали Барум след драма за Ерик Цайс

AUTO - ERC BARUM RALLY 2021

Временния лидер в рали „Барум“ Ерик Цайс за съжаление изпусна една почти сигурна победа, след тежка катастрофа в последния етап от състезанието. Това позволи на Ян Копецки да запише своята рекордна девета победа в чешкото асфалтово рали.

22 годишния местен пилот имаше аванс от 20,2 секунди благодарение на изключително бързото си каране зад волана на Ford Fiesta Rally2. На 13 километра от старта на последната отсечка „Майова“ за съжаление той се удари и за щастие заедно с навигатора му Жиндришка Закова излязоха невредими от тази ситуация.

„Беше на хлъзгаво място, имаше една малка права след която един десен завой петица – кразяснява Цайс. – Бях добре на спирането, но не очаквах че ще бъде толкова хлъзгаво и колата започна да се преплъзва и в един момент нямаше връщане назад.

„Ударих нещо в канавката което счупи колелото и преобърна колата. Грешката бе малка, но удара бе тежък за което се извинявам на всички. Надявахме се да направя горди гражданите на Злин, както и Република Чехия.“

По време на награждаването дори самия Копецки призна, че тази победа е трябвало да бъде на Цайс който бе по-бързия пилот.

„Той заслужаваше да вземе победата, по-просто от това няма на къде – коментира Копецки. – Ерик бе краля днес, той се справи много добре освен грешката която му коства победата. Искам да благодаря на моя навигатор Ян Хлоушек с когото разполагахме с едва няколко месеца за да се сработим като екип, да намерим спонсори и партньори. Затова смятам, че и ние заслужаваме тази победа. Това бе най-трудното рали „Барум“ в което съм карал през моята кариера с едни постоянно променящи се условия.“

Андреас Микелсен пристигна в Злин с целта да промени изоставането си от една точка спрямо лидера в шампионата Алексей Люкянук. Руснакът обаче не успя да стартира, след като тотализира своя автомобил по време на тестове няколко дни преди старта на надпреварата. Така Микелсен получи страхотна възможност за да поеме лидерството в шампионата. Неговото второ място в рали „Барум“ определено ще му помогне в борбата за титлата.

AUTO - ERC BARUM RALLY 2021

„Това рали бе от изключително голяма важност в битката за европейския рали шампионат и сега разполагаме с добър аванс – разяснява норвежецът. – Разбира се съжалявам за случилото се на Люкянук, който можеше определено да размести нещата в класирането на ралито. Доволен съм от нашето представяне, знаехме че чешките пилоти ще бъдат изключително бързи, особено след като за последно участвах тук преди цели десет години.“

Филип Мареш бе още един пилот, който се облагодетелства от грешката на Цайс. ERC1 Junior шампиона за 2019-та завърши рали „Барум“ на трета позиция в генералното класиране, като така и трита екипажа качили се на стълбичката го правят зад волана на Skoda. Зад Мареш на 3,8 секунди завърши Норберт Херциг, следван от Миколая Карчик и Ефрен Ярена.

Калум Девайн е най-добре представилият се дебютант в чешкото рали благодарение на своето седмо място. Челната десетка се затваря от Мирослав Якеш, Йоан Бонато и Мартин Кочи.

Екатерина Стратиева и Георги Аврамов успяха успешно да достигнат до финала на тазгодишното юбилейно издание на рали „Барум“. Те завършиха на 33-та позиция от 41 достигнали до финала екипажа заявени за ERC, на осмо място в RC4 и на второ в ERC Ladies.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3229 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]