Ян Копецки отново победи в Злин, Хейдън Падън взима титлата

Снимки: RedBullContentPool

Хейдън Падън и Джон Кенард са европейските рали шампиони за сезон 2023, въпреки драматичния развой на рали „Барум“. Кивитата се намираха на повече от подходящата пета позиция, докато не спряха на девет километра от старта на „Халенковице“ с липсващо задно дясно колело на своя Hyundai i20 N Rally2.

Падън допусна грешка, удряйки дърво на изхода на ляв завой, което откъсна колелото на неговият автомобил заедно с амортисьора.

Най-близкият преследвач на Хейдън Падън в битката за титлата, Мартинш Сескс, не успя да запише никакви точки, което позволи на новозеландеца да влезе в историята на европейския рали шампионат като първият неевропеец, печелил титлата.

Днес спечелихме по странен начин с проблема, който имахме. Въпреки това съм много горд от това, което постигнахме с отбора. Успяхме да преминем през шест ралита и имахме проблем само в едно. Сезонът се разви много добре за нас, което е добро начало за бъдещото ни развитие„, коментира Падън.

Определено ми харесва европейският рали шампионат„, продължи бившият заводски пилот на Hyundai Motorsport в WRC. „Има много различни предизвикателни надпревари и огромна конкуренция. Мисля, че това е един от най-добрите шампионати на света и се надявам да можем да участваме отново.

В битката за победата при екипажите, заявени за ERC на рали „Барум“, Ян Копецки продължи да пише историята на надпреварата със своята единадесета победа зад волана на Skoda Fabia RS Rally2. Заедно с навигатора Ян Халушек, те успяха да преборят вторите Миклош Ксомос / Виктор Бан (Skoda Fabia Rally2 evo), завършвайки с аванс от 14,3 секунди.

След проблеми за временния лидер Ерик Зайс в съботните сутрешни минавания, Копецки зададе темпото с поредица от етапни победи и така до финала не изпусна първата позиция.

Ние сме на финала„, коментира Копецки. „Ралито бе трудно и уморително, но въпреки това съм доволен. Бях постоянен през цялото рали, не съм правил големи грешки, въпреки че на няколко пъти извадихме късмет. Контролирахме добре темпото си, което ни помогна да натиснем. В събота сутринта настройките на автомобила бяха доста оптимистични и в обедния сервиз променихме нещата. Спечелихме Семетин, което беше от ключово значение.“

Въпреки че Копецки взима победата в ERC, не той е най-бързият пилот в общото генерално класиране на надпреварата, в което са включени и състезателите, заявени за националния шампионат на Чехия. Победител в общото генерално класиране е Вацлав Пех, с аванс от 9,1 секунди пред Ян Копецки, като бива зад волана на Ford Focus RS WRC ’06.

Завършилият на второ място в класирането в ERC Миклош Ксомос се качва за пръв път в своята кариера на подиума в рали шампионата на стария континент.

Интересна битка се формира за третото място. Адам Брезик изпада от четвъртото на шестото място след удар на бариера в SS8. Още в следващата отсечка обаче чехът успява да си върне позицията, дори и след двете допуснати грешки.

В SS12 Брезик се качва на третото място, успявайки да прескочи и Симон Вагнер, който допуска грешка. Пауър етапът се оказва решаващ за последното място на подиума. Австриецът успява да отговори на темпото на своя съперник, за да завърши на последното място на почетната стълбичка.

Филип Мареш, Доминик Стритески, Ерик Зайс и Ефрен Ярена затварят челната осмица. Матьо Францески и Симоне Темпестини допълват топ десетката в класирането на ERC рали „Барум“.

Антон Титов / Александър Спиров и Екатерина Стратиева / Георги Аврамов успешно достигнаха до финала на надпреварата. Титов и Спиров завършиха на 38-мата позиция, докато Стратиева и Аврамов на 48-мата в общото генерално класиране.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]