Ян Копецки на крачка от победата, след интригуваща битка

Ян Копецки за пореден път се намира във вълнуваща битка за победата в домашното си рали „Барум“, след епичен съботен ден.

Европейският рали шампион за 2013 година и десеткратен победител в базираното в Злин рали пое лидерската позиция след края на SS5 от родения в Злин Ерик Зайс, който задаваше темпото в утрешните минавания.

Краткият дъжд в SS5 подсигури на екипажите променливи условия, като Копецки стартира на почти сух асфалт и успя да превърне изоставането си от 1,8 секунди в аванс от 4,3.

Ако това да стартираш пръв по етапа не носи предимство, то точно сега бе този момент“, коментира Зайс на финала на SS5 – Първата част от етапа бе изцяло на мокро, а втората асфалта бе наполовина сух. Навън температурата бе около 35 градуса и водата започна да изсъхва много бързо. Екипажите зад нас определено ще запишат много по-добри времена.“

На две или три места бе леко влажно и кално. Колите пред нас определено са стартирали при по-лоши условия от нас. Колата работеше добре и аз натиснах„, коментира Ян Копецки от своя страна.

Така битката между Зайс и Копецки продължи и при второто минаване през Kateřinice. За нещастие на Зайс обаче, той допусна грешка, удряйки предна лява гума на своята Fabia RS Rally2.

Грешката е моя„, призна Зайс, който изгуби цели единадесет позиции. „Заходих с прекалено голяма скорост за завой с много фракция. Сега ще се наложи да се извиня на моя екип.“

След Зайс извън битката за победата, Копецки успя да увеличи аванса си пред повишения на втора позиция Миклош Ксомос на 12,1 секунди. В края на деня разликата между Копецки и Ксомос е 14,9 секунди в полза на чеха.

Победителят от супер специалния етап по улиците на Злин, Симон Вагнер, завърши днешния съботен ден на трето място, пред Адам Брезик.

Челната петица се затваря от лидера в шампионата, Хейдън Падън, който заложи на сигурно и безпроблемно темпо в дебютното си участие в рали „Барум“. Новозеландецът завърши деня пред Филип Мареш, който не успя да повтори представянето си от квалификационния етап в петък.

Доминик Стритески, Ефрен Ярена, Матьо Франчесчи и Джош Макърл допълват челната десетка.

Антон Титов/Александър Спиров завършиха на 46-та позиция в общото генерално класиране, докато Екатерина Стратиева и Георги Аврамов са 58-ми.

Рали „Барум“ завършва утре с последния ден от надпреварата. Общата състезателна дължина е 92,4 километра, разделени на шест специални етапа.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]