Ягиз Авджъ победи в рали „България“ след тотална доминация

Ягиз Авджъ и Бахадир Гюченмез (Пежо 208 R5) спечелиха 48-мото издание на рали „България“ с изключителна лекота спрямо своите конкуренти. Както знаете в събота голяма част от топ фаворитите извадиха лош късмет и не успяха да покажат на какво са способни.

„Ралито бе доста трудно, спрямо Сливен етапите са по-трудни особено второто минаване през най-дългият етап – коментира Авджъ, който в неделя направи една единствена грешка в последният етап от състезанието на митично т-образно.

„Като цяло е доста трудно да поддържаш концентрацията, след като не трябва да натискаш.“

Въпреки, че неделният ден бе почти предрешен екшънът по варненските трасета не стихна до последният момент. Пламен Стайков и Давидоне успяха да запишат две етапни победи, но огорчението от съботният малшанс все още ги държеше.

„За съжаление в събота, спукахме две гуми като трябваше да караме 25 километра с една спукана, след като сменихме предната – обясни Стайков в края на деня. – 20 километра карахме и без спирачна течност, но все пак това е рали и такива неща се случват. В остатъка от състезанието продължих да давам газ понеже аз не обичам да се возя и исках максимално да зарадвам публиката, която ме мотивираше през цялото време.“

На второ място  в генералното класиране завърши екипажът на Бурак Чукорова/Ведат Бостанджъ (Шкода Фабия R5), които в неделя решиха да атакуват спечелвайки три етапа, но в крайна сметка изоставането им спрямо лидерите в края на деня остана на 1 минута и 18 секунди.

На трето място в генералното класиране и победители при автомобилите с един двигателен мост, както и в RC3 са Игнат Исаев и Милен Илиев. Най-добре представилият се български екипаж на рали „България“ покажа едно класно каране спечелвайки всеки един етап от началото до края на ралито при автомобилите с един двигателен мост.

„ Уикендът мина нормално за нас бяхме се подготвили перфектно – обясни пред BGRallyHD Игнат Исаев. –  Радвам се, че успяхме да стигнем до финала. Поздравявам всички фенове и много се радвам, че имаше толкова много екипажи. Надявам се за в бъдеше и у нас да разполагаме с толкова сериозно подготвени автомобили, както и на нашите турски колеги.“

Трита български екипажа с автомобили Пежо 208 R2 заедно със Станислав Владимиров и Чавдар Събев с техният Опел Астра, спретнаха една битка в стил междузвездни войни която задържа интереса на всички си до последният момент. Нейният победител бяха местните асове Тихомир Стратиев/Здравко Попов, които до последно се бориха за да увеличат своята преднина пред доста сериозно атакуващите конкуренти.

В крайна сметка Стратиев/Попов завършиха състезанието на четвърта позиция в генералното и на първа в RC4. На пета позиция с пасив от 18,1 секунди спрямо варненското дуо завършиха Мирослав Ангелов/Недялко Сивов. Зад воланът на Пежо 208 R2 Ангелов трансформира от всякъде своят стил на каране, като направо накара публиката да настръхне след невероятно дългите и атрактивни скачания на добре познатият вече скок между асфалтовата и макадамовата част на СЕ Бялата вода.

Битката на Ангелов и Сивов със Станислав Владимиров и Чавдар Събев бе изключително оспорвана, като в края на ралито разликата между двата екипажа е от нечуваните у нас 0,0 секунди. Така варненското дуо завърши на шеста позиция в генералното и на втора в RC3.

Мустафа Чакал и Мехмед Колеоглу (Митсубиши Лансър ево 9) завършиха на седма позиция с аванс от 20 секунди пред Григор Григоров/Даниел Миленков, които до последно се намираха в битката от „Междузвездни Войни“.

Угур Сойлу/Араш Дицер (Митусбиши Лансър Ево 9) и Адил Кукуксари/ Керим Тар (Мистубиши Лансър Ево 9) затварят челната десетка.

Шуменското дуо на Христо Атанасов и Марин Иванов завършиха надпреварата на третия позиция в RC3. В RC4 доминацията на Пежо R2 бе безапелационна.

В RC5 всичко се въртеше около битката в Hyundai Racing Trophy. Симеон Симеонов и Йордан Йорданов показана отлично каране през целия уикенд и се увенчаха с победата в RC5 и в Хюндай Рейсинг Трофи. На второ място в RC5 и HRT завърши варненското дуо на Мартин Коев/Димо Бозуков. Трети в RC5 са още един екипаж на HRT в лицето на Денис Станчовски/Младен Карчев.

Победителки при битката между двата български изцяло дамски екипажи са Диана Стоянова и Иванела Иванова, които скриха шапките на доста мъжки екипажи. Виктория Гъркова и Велислава Павлова също се справиха доста добре, но нямаха никакъв шанс пред изключително опитните Стоянова и Иванова.

Едни от големите губещи в неделя бе екипажът на Калин Бенчев и Алекс Спиров, които отпаднаха след удар в един огромен камък в макадамовата част от СЕ Бялата Вода.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]