Юхо Ханинен подписа с Тойота

wrc_161018_1

Юхо Ханинен подписа едногодишен договор с Тойота с оглед завръщането на японският производител към световният рали шампионат през следващият сезон.

35 – годишният финландец работи по разработването на автомобила още от самото начало. Неговото официално назначение от Тойота не е изненада за никой, имайки в предвид че Ханинен присъства при опознаването на всеки един кръг от настоящият сезон.

Навигатор на бившата звезда на Шкода ще бъде Кай Линдстрьом, един от най-опитните навигатори в историята на шампионата и бивш партньор на Томи Макинен. Дуото ще вземе участие във всички кръгове от шампионатът разполагайки и с опция за удължаване на срокът на договора.

„Това наистина е като сбъдната мечта- заявява Ханинен. „ Присъединявайки се към отбор с толкова потенциал за цял сезон е една доста сериозна възможност за мен.

EP03450

„Работим заедно с отбора още от първото излизане на трасе на автомобила, затова тази възможност е още по-мотивираща и вълнуваща. Yaris WRC е невероятен автомобил и нямам търпение да стартираме в Монте Карло.“

Юхо Ханинен има зад гърбът си няколко успешни сезона като пилот на Шкода. През 2010 спечели IRC и SWRC шампионатите, а през 2012 и Европейската рали титла. През 2014 той започва работа по разработването на Hyundai i20 WRC, а след това взе участие в шест състезания за корейският производител.

Макинен осъзнава че, 2017 ще бъде година за учене и заявява че, Ханинен е бил повече от ясен избор заради опитът му с колата.

„Когато той дойде в тима, Юхо бе невероятно мотивиран- разяснява Томи Макинен.Той също разбра много ясно че, ние не искаме да сечем завоите. Сезон 2017 ще бъде основно насочен към намирането на сцепление с шампионата и един доста сериозен обучаващ процес.

„Юхо има доста опит зад волана на WRC автомобил и съм убеден че, познава колата ни изключително добре.“

wrc_160929_2

Очаква се от Тойота да потвърдят вторият си пилот по време на последният кръг в Австралия през следващият месец. За тази позиция всички смятат че, Тойота ще заложат на друго бивше протеже на Шкода – Есепека Лапи.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]