Юха Канкунен зад волана на Toyota Yaris задвижван от водород в рали Ипр

Рали легендата Юха Канкунен ще седне зад волана на Toyota Yaris задвижван от водород в предстоящото рали „Ипр“.

Четирикратният световен рали шампион ще кара изцяло експерименталния автомобил носещ името GR Yaris H2. Японския производител на автомобили е разработил технология за задвижване на двигател с вътрешно горени с водород използвайки същия турбиниран агрегат, който се среща в и стандартния GR Yaris.

Канкунен ще премине през всеки един етап от асфалтовото рали „Ипр“, като неговия автомобил ще носи стикер на вратите с надписа „test car“ и ще стартира преди същинските участници в надпреварата.

От известно време японския производител на автомобил успешно тества на писта задвижвани от водородна клетка състезателни автомобили, като дори вече имат участие в 24-те часа на Фуджи с GR Corolla H2. Не е ясно дали новия GR Yaris H2 ще се състезава в реална състезателна рали обстановка в близкото бъдеще, но определено да видиш 63 годишния Юха Канкунен зад волана и ще бъде интересно преживяване за феновете по етапите през следващия уикенд.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2894 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]