Ще успеят ли Рийд и Ричардсън да възродят WRC?

Световният шампион при навигаторите Робърт Рейд, който е и заместник председател по спорта във ФИА, и неговият бивш тим шеф в Subaru и настоящ председател на националната федерация на Великобритания Дейвид Ричардсън получиха изключително тежка задача в Баку. В рамките на четиринадесет дни двамата, заедно със създадената комисия, в която участва и навигаторът на Елфин Еванс, Скот Мартин, трябва да очертаят бъдещето на рали дисциплината и най-вече това на световния рали шампионат.

Отдавна се говори, че WRC е започнал да губи от блясъка си, като един от най-големите проблеми е начинът, по който се развиват надпреварите в неделя. Мнозинството от екипажи решават да пазят ресурса си максимално за да го използват единствено по време на пауър етапа. Поради тази причина се смята, че точковата система през състезателния уикенд трябва да бъде променена значително.

Според неофициални източници състезателните уикенди ще се провеждат в три дни, като надпреварите ще завършват в събота. В неделя също ще има специални етапи, но всички те ще бъдат зачитани като пауър етап и, следователно, екипажите и отборите ще могат да получават бонус точки в битката за титлата.

Максималният брой точки, които един пилот може да вземе от състезанието, ще бъде 18. В неделя обаче броят на точките, които могат да бъдат спечелени максимално, е 20. Така броят на пауър етапите ще трябва да бъде четири, като за всеки спечелен етап състезателят ще получава по пет бонус точки.

Suzuki Swift Rally5kit

Относно техническите промени, няма яснота, но се очаква да има промени във вече утвърдената рали стълбица. В момента се обсъжда въвеждането на Rally5Kit хомологацията, която има за цел да превърне стандартен автомобил в рали кола чрез кит от хомологирани части, схема доста подобна на старата група N.

Най-трудната задача пред Рейд и Ричардсън обаче ще бъде промотирането. Голяма част от фенската база, както и състезателите, смятат, че WRC не е достатъчно атрактивен през последните години. Причините са предимно слабият маркетинг, неефективното управление на социалните мрежи и слабата телевизионна продукция на All Live. Към момента няма информация какъв ще бъде подхода към тези проблеми, но се очаква съвсем скоро да разберем.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3300 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]