Ще трябва ли WRC пилотите да се адаптират значително към новите автомобили?

Както знаете от сезон 2022 световния рали шампионат навлиза в своята хибридна ера. Ера която тепърва ще бъде оценявана и сравнявана с вече добре познатите ни аеродинамични зверове от предното поколение.

Един от ключовите аспекти при пилотирането на WRC автомобил е използването на спирачката и в частност спирането с ляв крак. Пилотите използват постоянно тази техника поради множество причини. Било то за спиране за завой или промяна на баланса на автомобила в различни ситуации. Затова в днешно време много рядко виждаме пилотите да не я използват.

С наличието на новата хибридна система по всичко изглежда, че тази до болка позната и използвана техника може да приключи своето съществуване. Както написахме по-рано относно как би трябвало да работи новата хибридна система, натискането на спирачката активира регенериращият процес и зарежда батерията. Ако обаче пилота натисне спирачката докато автомобила използва пълната мощност на батерия + двигател, то допълнителната мощност ще се изключи придавайки усещане наподобяващо изключването на круиз контрола на нормалните ежедневни автомобили.

„Това означава, че пилота трябва да е наясно от последствията при използването на левия крак за спиране – коментира Том Фоулер, технически директор на Toyota Gazoo Racing. – Разбира се има период от време в който спирането с ляв крак може да се използва, защото пилота в този момент не разчита на допълнителната мощност. Ако обаче се използва тази техника за по-дълго време в етапа, то това може да се окаже проблем.

„От друга страна днешните рали пилоти използват през цялото време тази техника (използването на газ и спирачка едновременно), но по-бързите от тях започнаха да не разчитат на нея защото WRC започна да се доближава доста до пистовите надпревари и перфектно изпълнените завои са ключови. Това означава, че ако си използвал левия крак, най-вероятно не си взел завоя правилно.

„Затова всичко отива в една и съща посока.“

Ние като зрители определено ще обърнем доста сериозна внимание на изпълнението на тази техника още през следващата седмица на рали „Монте Карло“, което стартира на 20-ти януари.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2933 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]