Ще има ли рали Твърдица?

За пореден път през последните два сезона рали „Твърдица“ е център на вражда между община Твърдица и дългогодишните организатори на надпреварата. Причината за тази „престрелка“ между двете страни не е официално ясна, но е повече от очевидно че кметът на гр. Твърдица Атанас Атанасов, не желае да работи с настоящите организатори на надпреварата.

Именно поради тази причина Георги Гвоздейков, едно от основните лица стоящи зад рали „Твърдица“, разпрати до медиите и председателя на АФБ Камен Михайлов писмо в което разяснява ситуацията с твърдишкото рали, като също така отбелязва и намесата на самият Михайлов в цялата ситуация.

Ето и самото писмо:

До г-н Камен Михайлов
Председател на Автомобилна Федерация на България
До Всички ангажирани с развитието на автомобилния спорт в България:
организатори, състезатели, отбори, рекламодатели, спонсори, медии, деятели, фенове и зрители
Уважаеми г-н Михайлов,
Уважаеми Дами и Господа,
Използвам възможността си да се обърна свободно с най-голяма отговорност, към Вас и цялата общност ангажирана със съществуването на уж любимият на всички ни автомобилен спорт, в това число, състезатели, механици, отбори, служебни лица, деятели, доброволци, медии, не на последно място рекламодатели и тези, без които спорта не може – нейно величество публиката.
Обръщението ми към всички Вас, не е хленчене или мрънкане, а просто сигнал за това, което реално се случва в автомобилния спорт в България. Свидетели сме на налагането на репресивни мерки от страна на Автомобилна Федерация на България (АФБ) към, на първо място хора доказали се с висок професионализъм и резултати в действията си, на второ място едни от най-успешните организатори на рали и трето най-важно, създатели на проект, който повече от успешно работи вече над петнадесет години.
Идея която, чрез потенциала си успя да популяризира цял регион, като туристическа и спортна дестинация, както и привлече десетки хиляди зрители по време на дните на провеждане на състезанието.
Ставаме свидетели на тенденциозни действия на местната власт в частност кмета на община Твърдица г-н Атанас Атанасов, провокирани от лични емоции, настроения и интереси, които умишлено оказват пречка в развитието на община Твърдица и съвсем целенасочено създават конфронтация между хората в обществото, дори и в национален мащаб.
Кметът на общината Атанасов, използва служебното си положение за лични цели и амбиции, като влияе на дейността и организационните процеси на Автомобилна Федерация на България (АФБ), чрез заемащия длъжността Главен секретар на организацията г-н Калоян Станчев, с когото имат доказана свързаност и финансова зависимост, въпреки юридическия статус на АФБ – (юридическо лице с нестопанска цел в обществена полза).
В позицията си на кмет, г-н Атанасов следва да работи безпрекословно в името и просперитета на гр. Твърдица и общината, като оказва пълното съдействие за реализирането на идеи и проекти, които с резултата си популяризират региона, допринасят за неговото икономическо и стратегическо развитие на национално ниво, както и да обединява цялата общественост, за да бъдат постигнати общите цели и каузи.
Недоумявам какво провокира кмета, да прибегне към тези си недопустими действия, използвайки целия властови ресурс, дори и в ръководството на АФБ, за
да отстранят екипа и в частност мен от организацията на рали Твърдица 2020. Очевидно кметът забравя или не е наясно с изключително важни за обществеността и автомобилния спорт факти, че проектът “Рали Твърдица” е създаден през далечната 2005 г., именно от хора на първо място родолюбци, хора, създали и развивали този спорт на територията на община Твърдица, които и до ден днешен продължават да работят за благоденствието на този град. Още повече професионализмът на екипа е свързан с развитието на автомобилния спорт с редица успешни проекти, както и постигнати най-високите оценки на национално ниво за организацията на рали Твърдица и рали спорта.
С тези си недопустими, неморални действия, граничещи с човешката глупост, Атанасов с лека ръка изхвърля целия този труд, интелект, ноухау и опит в бездната, угаждайки с цялата си съвест на собственото его и личен интерес за сметка на обществеността и разбира се авторитета на автомобилния спорт в България.
Абсолютно недопустими са и действията на АФБ, които изпълняват личната воля на кмета на община Твърдица, обяснимо защо, без да направят опита да ни информират по надлежния ред за това, въпреки че до края на 2019 г. клубът организатор на рали Твърдица – АСК Евроком рали тийм е редовен член на федерацията. Напълно задкулисно и не в обществен интерес, АФБ в края на 2019 г., когато процедурно се създава спортният календар, не ни информира, като организатор и член, за създалите се събития или най-малко да поиска от нас дата, за провеждане на състезанието през 2020 г.
АФБ съвсем целенасочено, изпълнявайки волята на г-н Атанасов, възлагат организацията на клуб и хора, които не са били свързани никога и по никакъв повод с организацията на рали Твърдица с цел да бъде създадено напрежение и конфронтация в обществото, както и да получим своето “наказание и назидание” лично от кмета.
Уважаеми г-н Михайлов,
Уважаеми Дами и Господа,
Считам, че с тези си действия кметът на община Твърдица, заедно с ръководството на АФБ, се подиграват с цялата общественост, като излагат на огромен риск авторитета на рали “Твърдица”, респективно автомобилния спорт и спекулират с безопасното провеждане на състезанието, което е най-важният фактор в моторните спортове.
02.06.2020 С Уважение: /п/
Гр. Твърдица Инж. Георги Гвоздейков

Както виждате от написаното по-горе, ситуацията напомня изключително много на тези с рали „Стари Столици“ и рали „Сливен“, което за пореден път удря по имиджа на АФБ и любимият ни спорт като цяло.

Заедно с това Гвоздейков разкри пред нас, че от АФБ не са комуникирали с организационният екип по официален път намеренията им за сезон 2020, като така рали „Твърдица“ бива поместено в календарът на настоящия сезон без това да е дискутирано със самите организатори.

Тук възниква въпросът, как точно от АФБ решават календарът за сезон 2020 още в края на 2019-та без знанието на самите организатори?

Оставяйки на страни написаното по-горе, чисто юридически клубът на Георги Гвоздейков реално няма правото да организира състезанието поради причината, че не е член на АФБ. Факт потвърден и от двете страни. Именно с този довод кметът на Твърдица се разграничава от екипът създал надпреварата:

Това поставя поредното рали под голяма въпросителна дали въобще ще го има и кой ще го организира.

Според неофициалната ни информация от АФБ са намерили кой да организира рали „Твърдица“ и това е АСК „Скорпион“, клубът организатор на рали „Сливен“. Именно неразбирателството между АСК „Скорпион“ и АФБ доведе до двойното отменяне на рали „Сливен“, но явно от федерацията нямат друг избор освен да заровят томахавката със сливналий, ако желаят въобще сезон 2020 да започне.

Източник от АСК „Скорпион“ заяви пред нас, че от АФБ са се обърнали към тях с молбата за организирането на рали „Твърдица“ и най-вероятно те ще организират надпреварата.

Това означава, че рали календар 2020 най-вероятно ще стартира с рали „Твърдица“ през юли или август, следвано от рали „Стари Столици“ и рали „Сърбия“.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3245 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]