Шампионски Рали Крос във Франция. Льоб и компания разтърсиха шампионата.

Снимка: Интернет

На 31-1 септември, се състоя седмият кръг от световните серии по рали-крос. Домакин на този кръг бе френската писта Лохеак (Loheac), която се намира на 400 метра от градчето от което пистата получава името си.  Уникалното за тази писта е това че публиката получава пълен изглед върху всеки завой, безплатен паркинг и пр. Съоръжението разполага и със собствен музей, със над 400 експоната.

Уникалното за тазгодишното издание на състезанието бе, сериозният интерес на топ рали пилотите от световният шампионат. Себастиан Льоб, Петър Солбер, Хенинг Солберг, Крис Мийк и др. Също взе участие и колоритният американец Танер Фоуст.

Ето как се разви Уикенда:

Ден първи:

Тими Ханзел заедно със Фабиен Пайлер, оглавиха класирането през първият ден. След като пилотите направиха най-бързите времена на пистата. Първият манш бе за Ханзел, който едвам удържа под натиска на Петър Солберг. Във вторият, Ханзел отстъпи на Пайлер и така интригата през първият ден бе пълна във тяхната група.

Снимка: Интернет

Най-интересна бе групата на Себастиан Льоб, разбира се зад волана на Citroen DS3 RallyX. За съжаление през първият манш легендата, завърши четвърти поради технически проблеми. Това не попречи на Французина да постави пето най-добро време и да победи във неговата група през вторият манш, което го постави на девето място в генералното класиране за деня.

Ето какво каза за тамошните медии: „ Със сигурност се забавлявам. Атмосферата е добра. Винаги е било голямо удоволствие да карам във Франция, пред моите фенове. Вторият манш  бе доста добър за мен, но имах проблеми с диференциала през първият манш, което ме върна на зад. За да се класираш за полуфиналите трябва да имаш доста постоянство във маншове. Знам че е изключително важно да съм постоянен, и не трябва да допускаме повече грешки. Доволен съм от настройките на колата за вторият манш.”

Английският, пилот Крис Мийк направи своят рали-крос дебют зад волана на Peugeot 208. Той загуби битката през първият манш за първата позиция от Дюран. През вторият манш, Мийк спуква гума на първият завой поради контакт със друг състезател. Той завърши манша но не успя да постави добро време и се класира на 16-та позиция в генералното класиране.

Снимка: интернет

 

Ден втори:

Победа за Андреас Бакеруд, той спечелва своята втора победа във сериите.

Бакеруд се бори за победата заедно със Петър Солберг, двамата спечелиха полуфиналите във техните групи.

 Ето как се разви финалният манш от рали-крос състезанието:

Тимур Тимерзянов, се представи с доста добър старт от задните позиции след като задминава Танер Фауст и Дейв Джини. Бакеруд бе плътно зад Солберг още на първият завой, две обиколки по късно той успява, но се отваря много на един от завоите и Солберг си върна позицията. През третата обиколка Андреас задминава Солберг и повежда групата до финала с разлика от световният шампион на 2.5 секунди.

Снимка: интернет

 

Девет кратният световен шампион Себастиан Льб, завърши вторият полуфинал на четвърта позиция след Тимерзянов. На французина му бяха необходими четири десети за да се класира на финала.

„ Атмосферата в Лохеак бе добра, имаше доста публика. Винаги е добре човек да кара пред своя публика.”

Английският пилот Крис Мийк, бе доста бърз през целият уикенд но постоянният му сблъсък със други автомобили го разконцентрираше и не успя да се справи добре през неделните  маншове.

„ Разочарован съм че не се справих във полуфиналите, имахме няколко технически проблема. Когато поставяш най-бързото време във този вид автомобил, желаеш за още.”

 

Снимки:

снимка:интернет

 

Снимка: Интернет Пилот: Хенинг Солберг

 

Снимка: интернет

 

Видео:

Видео Ден 1

Видео Ден 2

Но-борд, бърза обиколка с Хансен

Тест на Себастиан Льоб

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3322 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]