Чили на път да влезе в календара на WRC за сезон 2019

Южноамериканската страна Чили е вече кандидат за сезон 2019, като  седмица преди рали „Аржентина“ ще бъде неговата генерална репетиция. След нея ще се реши дали надпреварата ще намери място в календара и ще се превърне в 14-тия кръг през сезон 2019.

Промоутъра на WRC Оливие Циесла заяви, че предложената концепция за състезанието в Андите, ще допринесе за още по-интересни отсечки и ще увеличи феновете на спорта в тази част от света.

„Ние сме много близо да сключим споразумение – коментира Циесла пред английското издание Motorsport News. – Ралито ще бъде базирано в гориста местност с много гладки и хубави етапи, които се разпростират на 2000 метра надморска височина .“

Директорът на организационният екип на състезанието Себастиан Етчевери, подчертава предимствата от това рали, както и предимствата на Чили за световните моторни спортове.

„Ралита-та са втория най-популярен спорт след футбола в Чили – разяснява Етчевери. – Ние организираме RallyMobil сериите от 18 години и да бъдем кръг от WRC е следващата стъпка в нашето развитие.

„Ние сме готови за това. Нашите етапи, които са много широки и бързи,  са може би най-добрата настилка на света за провеждане на рали. Също така в Консепсион имаме наблизо град с два милиона души популация и с много голяма леглова база и инфраструктура.“

Япония е още една държава, която сериозно се е захванала с това да върне WRC на острова. Желанието на тамошните организатори е през 2019 да се състои състезание в близост до Toyota City, в централната част на острова. Дори и самите Тойота натискат здраво за това да се случи това събитие.

Една от държавите които бяха в мирогледа на всички от началото на годината бе и Хърватска. За съжаление организаторите на това състезание все повече се отдалечават от целта си, след като не мога да се вместят състезанието през септември. Също така Циесла смята, че още едно асфалтово рали в Европа за сега не му е толкова голям приоритет.

„Да изградиш един календар е все едно да изградиш портфолио – коментира Циесла. – Нямам нужда от 13 асфалтови кръга в Европа. Нямам нужда от 13 ралита да са с легендарна история, след като си имаме Монте Карло, Рали Уелс и рали Финландия в календара. Така календарът си има достатъчно история и достатъчно асфалтови европейски кръгове.“

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3229 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]