Чешкото маестро Ян Копецки води в рали Барум

Ян Копецки и Ян Хлоушек (Skoda Fabia Rally2 evo) изпратиха своите съперници в небитието, въпреки лошия старт на днешния съботен ден от рали „Барум“. 40 годишния чешки пилот завърши деня с аванс от 34,6 секунди пред местния ас Ерик Цайс (Skoda Fabia Rally2 evo) в класирането за ERC и с преднина от 22 секунди пред Вацлав Пех в общото генерално класиране, който е зад волана на Ford Focus RS WRC 06.

Не толкова впечатляващо обаче започна деня за Копецки. Той се оказа, че направи грешен избор на гуми за първата изключително мокра отсечка за деня стартирайки с медиум сликовете на Pirelli. Така Копецки изпадна от първа на трета позиция, докато челното място бе поето от заложилия на четири гуми за мокро Адам Брезик (Skoda Fabia R5).

В следващата отсечка Копецки показа на какво е способен записвайки най-доброто време. Това му помогна да си върне първото място с впечатляващия аванс от 22,9 секунди. До края на деня бившия заводски пилот на Skoda Motorsport записа още три етапни победи.

Със сигурност ще се опитаме да контролираме темпото си с още малко, понеже не искаме да правим глупави грешки. Във вторите минавания имаше пасажи в които сцеплението бе по-лошо от сутрешните етапи. На места колата недозавиваше на трета и четвърта предавки„, коментира Копецки.

На второ място зад Копецки се намира местния ас Ерик Цайс, който е единствения пилот в челната петица с автомобил различен от Skoda. 23 годишния пилот имаше проблеми с настройките, но малко по-късно нещата започнаха да се нареждат за него. Няколко часа след края на деня бе публикувана информация, че Цайс бива наказан с глоба от 5000 евро. Причината зад това е, че гумите с които е стартирал са били допълнително нарязани от негов механик, а това е против правилата на шампионата.

Филип Мареш е на последното място на стълбичката изоставайки с 13,6 секунди зад Цайс. Мареш записа едно завъртане и няколко излитания от трасето, плюс удар в камък, който държа под напрежение неговите механици в обедния сервиз. На 9,5 секунди зад чеха се намира Симон Вагнер, който също като Копецки направи грешен избор на гуми. Въпреки това австриеца има аванс от над две минути пред Норберт Хершиг.

Европейския рали шампион за сезон 2022 Ефрен Ярена претърпя изключително тежък инцидент в първата отсечка за деня. За щастие двамата със Сара Фернандес са невредими.

Том Кристенсон също излетя от трасето и не успя да достигне до финала на SS3.

Сутрешната изненада Адам Брезик завърши деня с изоставане от над седем минути поради проблеми с турбопътищата на своя автомобил.

Даниел Попов и Ангел Башкехайов се намират на 15-та позиция в RC4 и на втора в Peugeot Rally Cup , докато Екатерина Стратиева и Георги Аврамов са 19-ти в RC4. На 22-рата позиция в RC4 днес завършиха Никола Мишев и Петър Сивов.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3122 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]