Частните тимове искат да участват в решенията на WRC относно COVID-19

Снимка: Gregory Lenormand / FIA ERC

Частните отбори взимащи участие в световния рали шампионат желаят да бъдат част от кръглата маса взимаща решения относно ситуацията с COVID-19.

В момента на тази маса са седнали промоутъра, ФИА, организаторите и заводските отбори, което притеснява частните тимове чиито приходи идват основно от спонсори и отдаване на автомобили под наем в WRC 2, WRC 3 и JWRC категориите.

„Решенията относно днешната здравна ситуация не е в ръцете на ФИА и промоутъра, а в ръцете на правителствата – коментира Винсент Душер пред DirtFish, мениджър на френският тим Saintéloc Racing. –  Нормално е да няма конкретна информация защото никои не знае, какво ще се случи. От друга страна решенията свързани с икономическата ситуация са изцяло в техни ръце, но го правят без да консултации с нас.

„ Всички се намираме в една и съща лодка. Като също така сме си нужни взаимно за да оцелеем. Частните отбори не биват представяне в голяма част от комисиите във ФИА, като там се намират само заводските отбори.“

Екатерина Стратиева/Георги Аврамов – Рали „Унгария“ Снимка: Томас Фенетре

Saintéloc Racing е един от топ частните отбори в Европа, като за тях карат имена като Ерик Камили, Алексей Люкянук и дори Екатерина Стратиева.

„Трябва да има минимум четири или пет ралита – допълва Душер. – Общото притеснение между частните отбори е основно върху разходите за участие в кръговете от WRC. Ключовата дума е намаляване на разходите. Неща като гуми, логистика, технически разходи и труд трябва да бъдат намалени. В Монте Карло ние взехме победата в WRC3 с Ерик Камили разполагайки само с 33 гуми вместо 38-те разрешени.“

От страна на ФИА директорът на рали дисциплината Ив Матон заявява, че с удоволствие би разговарял с отборите веднага щом е налична информация във ФИА.

„Постоянно се опитваме да получаваме информация, като освен да заявяваме отложените и отменени кръгове, ние работим ежедневно с промоутъра и всички останали за да подсигурим провеждането на състезанията през тази година – заявява Ив Матом, който също така се извинява за дадената ситуация. – С удоволствие бих си комуникирал с всеки повече, но специално във ФИА това е важно само и когато се разполага с правилната и потвърдена информация. Не мога да коментира неща, които реално не са точни или потвърдени.

„Ще имаме в предвид затрудненията на частните отбори, като също така ще преразгледаме ситуацията в WRC 2, WRC 3 и  JWRC. Когато имаме ясна и точна информация за броя на състезанията до края на сезона, ще можем да го стартираме.

„Знаем доста добре, че ще е нужно да им помогнем и се извинявам, че не можем да дадем сигурна информация за в момента.“

Душер също така смятам, че е нужно да се помислят някои радикални промени за да могат частните отбори да издържат финансово. Решения като намаляване на дължината на състезанията за поддържащите серии, намаляване на таксите, лимитиране на броя на механиците, намаляване на изискванията относно гуми и гориво.

„Ако дължината на ралитата се намали на 250 километра за четирите дни, което включва и опознаването, ние ще успеем да спестим 25% от нашия бюджет – допълва Душер. – Промотъра на шампионата върши много добра работа в промотирането на отборите и състезанията. Мисля, че е нужно да увеличат работата си свързана с частните отбори.“

източник: DirtFish

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 2981 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]