Хюндай и Грьонхолм с отбор в световния рали крос

Снимки : RedBull Photography

От няколко дни из моторспорт средите се коментира новината, че бившата рали легенда Маркус Грьонхолм е склучил споразумение с Хюндай за стартиране на програма през сезон 2018 в световния рали крос шампионат.

Според нашите източници финландецът е закупил от Хюндай два WRC автомобила от 2016, които възнамерява да преработи за да може неговият нов частен отбор да взима участия в World RX. Както знаете неговия син Никлас Грьонхолм направи пълен сезон през миналата година зад волана на Фиеста WRX.

За сега не е ясно дали самите Хюндай ще подкрепят финансово проекта на Грьонхолм старши, който се самофинансира изцяло. На рали „Монте Карло“ Мишел Нандан само и единствено потвърди продажбата на двата автомобила заедно с допълнителни резервни части. Според редица недоказани слухове, се очаква все пак да бъде направена среща между двете страни за да се дискутира евентуален съвместен проект.

Не за пръв път частен отбор купува WRC автомобили от заводски отбор за да участва в World RX. В началото на 2017 Петер Солберг и Фолксваген Швеция закупиха 2 броя от нереализираното отговарящо на новите изисквания за световния рали шампионат Polo WRC с което успяха да спечелят световните титли в рали кроса при пилотите и отборите.

Относно подготовката на автомобилите наши източници близки до проекта разкриха че, за увеличаването на мощността на двигателя Грьонхолм е ангажирал специалистите от Pipo Moteurs, които са работили по двигателите на i20 WRC и стария шампионски рали крос Ситроен DS3 на Петер Солберг. Заедно с това финландецът е решил да разчита на Stohl Racing относно турбината.

Официалното представяне на новия проект на Маркус Грьонхолм се очаква да се случи съвсем скоро.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3250 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]