Хеттрик за Фолксваген в Австралия

3877_Australia-VW-Ogier-2014_2_896x504

Трита екипажа на немският отбор Volkswagen доминираха през цялото състезание, което допринесе за предрешаване на титлата за 2014-та при конструкторите. Отново интересът на всички бе към битката между Себастиан Ожие и Яри-Мати Латвала. Двамата отново си спретнаха уникална борба за всяка секунда от всяка една отсечка за да завършат ралито с разлика от 6,8 секунди.

Себастиан Ожие: „През тази година не мога да кажа, че ми е по-лесно в борбата за шампионатът срещу  толкова силен пилот, като Яри-Мати. Въпреки това знаех, че днес ако всичко ни е ок ще имаме шансът да спечелим. Опитвах се да остана концентриран, натискайки на чистото и внимавайки на по-трудните места. Разликата ни не е голяма но победата си е победа, както и голяма стъпка към титлата в шампионатът.

Макар и забавен поради лошият си избор на гуми при преминаването си през Shipmans (31,61km), породено от очакванията за валежи, Латвала се бори до край и доказа за пореден път своите възможности пред Ожие. Това бе единствената грешка за финландецът, която може би му коства победата в рали Австралия.

„Имаме добър ритъм, но с нормално темпо не мога да го настигна и това е сигурно. Но човек не знае, ако той се завърти или нещо подобно ние ще сме на точното място. Точно затова продължаваме  да натискаме.” Заяви Яри-Мати Латвала на финалът на SS19 Bucca 2 (10,83km), точно преди стартът на последната отсечка от състезанието.

Трети на  1:18.0 мин.   завърши екипажът Андреас Микелсен/Ола Флоене. Двамата се справиха блестящо и през трита дни без никакви проблеми и драми. Заложиха на добро и сигурно темпо, което им се отплати, както за тях така и за отборът им подпомагайки спечелването на титлата при конструкторите.  „ В това състезание натиснахме малко към финалът без рискове. Доста съм радостен за целият отбор.”

3918_meeke-cut-australia-2914_854_896x504Крис Мийк/Пол Найджъл бяха изключително бързи спечелвайки три от 20-те етапа, дори временно водиха в класирането. Но за съжаление, вчера на СЕ 10 Valla 1 (9,07km) те бяха наказани с минута и една секунда заради минаване на пряко през последният завой, малко преди летящият финал на отсечката. Днес двамата отново бяха в стихията си и успяха да скъсят огромният пасив завършвайки на 26 секунди от Микелсен/Флоене. „Казано честно мисля, че това ни е най-доброто представяне до момента. Усещам близостта до другите момчета. Доста трябва да поработя за да ги настигна.За в момента се забавлявам доста.” Неговият съотборник Мадс Осберг завърши 16-ти, след като получи повреда в окачването на SS19 Bucca 2 (10,23km).

Петата позиция бе за Мико Хирвонен/ Ярмо Летинен, двамата показаха добро и стабилно темпо с разлика от +1:53.6 след победителят. „ Доста добро състезание. Не успяхме да стигнем до подиумът но битката бе доста добра. Опитах всичко за да се боря с Мийк. Като цяло никак не бе зле”- сподели финландецът след паурстеиджът.

3850_Australia-2014_6_896x504Най-доброто представяне до момента за Хейдън Падън/Джон Кенард в тяхната кариера зад воланът на автомобил от WRC, бе тук на рали „Австралия“. Падън подхождаше доста разумно и не се увлече в опити да застигне съперниците си пред него. Това го възнагради с шестата позиция въпреки пасивът от над минута зад Хирвонен/Летинен. След тях на 7-ма позиция завърши екипажът Ньовил/Жилсул, които не успяха да се съвземат от проблемите с окачването на първият ден от ралито. 8-ми завършиха Елфин Еванс/Даниел Барит, които натрупваха опит в така трудно австралийско рали.

Роберт Кубица/Мачиек Сзепаниак завършиха девети, след като излязоха от трасето и загубиха над минута поради разсейване от страна на Кубица, заради предупреждаваща светлина на таблото. На 2:49 минути след Кубица/ Сзепаниак, завърши екипажът домакин Крис Аткинсън/Стефан Превот. Двамата не са имали никакви проблеми освен трудната адаптация на „Атко” към темпото на WRC пилотите.

WRC2 победа за Ал-Атия

3931_al-attihay-jump-australia-2014_654_896x504

Насер Ал-Атия/Джовани Берначини, спечелиха зад воланът на Fiesta RRC. Двамата водиха оспорвана битка с Язид Ал Ражи/Мишел Ор, но за лош късмет на Ал Ражи неговият радиатор бе пробит от клон по време на едно от минаваният днес. Втори с пасив от 1:50 мин.   завърши екипажът Яри Кетома/ Кай Линдстрьом (Ford Fiesta RRC). За Кетома това рали никак не бе лесно след като, през съботният ден се обърна по тавана и въпреки това успя да се качи на подиумът. Трети завършиха  Юри Потасов/Павло Черепин с пасив от 46 секунди след Кетома/Линдстрьом.

10580390_697774320276262_144894068_n
Яри Кетома/ Кай Линдстрьом след вторият ден

Драмата в този клас бе за От Танак, който имаше проблеми с турбото (сякаш го преследват от Барум) и направи голяма катастрофа в предпоследната отсечка за ралито. Младият латвиец и неговият навигатор се разминаха с пета-та позиция в рали „Австралия”.

3927_tanak-crashed-car-australia-2014_76_592x333
Краят на ралито за От Танак

снимки: wrc.com

 Видео


 

 

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3277 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]