Хенк Латеган спечели първия си етап в Дакар 2022

Пилота на Toyota Gazoo Racing Хенк Латеган спечели първата си етапна победа в днешния пети етап от рали „Дакар“ 2022. Неговия съотборник Насер Ал-Атия продължава да е лидер в надпреварата с аванс от 35 минути.

Латеган, който е и трикратен национален шампион на Южна Африка по пресечен терен, записа с около две минути по-добро време от завършилия на второ място Себастиен Льоб. Постижението на пилота на Toyota е повече от впечатляващо, след като шофьорската му врата не искаше да се затвори и в допълнение спука гума.

„Беше истинска лудница, същински Дакар – разяснява Латеган. – На около 10 километра след старта вратата ми се отвори и се опитвах да я придържам затворена докато шофирам. По-късно спукахме гума и трябваше да излизам през дясната врата за да сменим. Също така към края на етапа имахме и проблеми с налягането на горивото.“

Третото най-добро време в петия етап от рали „Дакар“ е на Лусио Алварес, който прекоси финиша на 12 секунди зад Льоб. На 14 секунди зад пилота на Overdrive Racing бе Матьо Серадори, който затваря челната четворка пред Куба Пригонски.

Насер Ал-Атия продължава да има стабилен аванс пред Себастиен Льоб, въпреки че изгуби три минути от актива си спрямо французина днес.

В днешния 395 километров етап около Рияд за пръв маршрута на автомобилите и мотоциклетите бе различен един от друг. Това означаваше, че на Ал-Атия ще му бъде трудно да стартира пръв по трасето. Тези страхове на катареца се сбъднаха, но за негово щастие Льоб не успя да намали изоставането значително заради редица проблеми с които се сблъска.

Стефан Петерханзел успешно започна деня си със сериозна атака в битката за етапната победа. Той обаче реши да жертва представянето си прехвърляйки част от окачването си върху автомобила на Карлос Сайнц, който по-рано получи поредна повреда в окачването на своето Audi. „Ел Матадор“ изгуби около два часа, а Петерханзел трябваше да изчака сервизния камион за да продължи.

На екипажите утре им предстоят още 348 състезателни километра на запад от Рияд.

Ако сте открили правописна грешка молим да ни уведомите, като маркирате текста и натиснете Ctrl+Enter.

За Иван Ангелов Иванов 3170 Articles
Рали ентусиаст от горе до долу. Автомобилните спортове се превръщат в негова страст още от ранна възраст. Добре познат сред българските среди, Иван работи усилено по популяризирането на моторните спортове сред масовата публика в България. Пишете на Иван - [email protected]